Нова схема за извличане на личните данни са измислили телефонните измамници. Те позвъняват от скрит номер под претекст, че сте спечелили кашон със спагети от томбола в магазин и за да спечелите наградата си, трябва да им предоставите трите имена, ЕГН и точен адрес. 

След като получат тази информация, след известно време звънят отново от името на полицията и показват, че знаят достоверна информация за съответното лице, за да заблудят жертвите си по-лесно, съобщава БНТ.

От полицията предупреждават да не давате личните си данни на неоторизирани лица, особено когато се съмнявате в достоверността на предоставената от тях информация. 

Съмнителните телефонни обаждания също трябва да се взимат под внимание, особено при самотноживеещи лица със стационарни телефони. При подобни случаи, те незабавно трябва да се свържат с близките си.

Обикновено схемата е "оказване на съдействие на полицейските служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на налични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати". Телефонните измамници обикновено питат лицето дали скоро е получавало обаждане от измамници и че разполага със списък с възрастни хора, които предстои да станат тяхна жертва. За да се разкрие схемата, жертвата трябва да помогне на "полицията" за задържане на престъпниците.

Достоверността на информацията по-късно се потвърждава с ново обаждане от непознат, който използва класическите схеми за осъществяване на телефонни измами, или заплашва със саморазправа. През цялото време жертвата е държана постоянно на телефона, за да няма възможност да се свърже със свои роднини и да им обясни за проблема.