16-та поред църква и гробна яма с човешки скелет изникнаха при тазгодишните археологически разкопки в Средновековния град Червен. 
Откриването на църква до югозападния крепостен вход на средновековната цитадела всъщност се оказва изненада, тъй като според предварителните данни археолозите са очаквали да копаят проход с кула.
Дойдохме да разкопаваме сравнително добре очертана крепостна стена, но установихме, че това е една изключително хубава църква. Тя е шестнадесета до момента на територията на средновековния Червен, а колко още ще има, предстои да се разбере. Голяма е вероятността в града да има още църкви, тъй като до момента е проучена едва 1/3 от него, посочи Стоян Йорданов, който е най-дълго работилият на този обект археолог и е най-добрият му познавач. Заедно с него разкопките води Светлана Великова, а останалите участници са техни колеги от Павликени, Сливен и София, както и екип от английски студенти, пристигнали по програма „Еразъм“.
Досега са разкрити притворът /входната част“ на храма, и част от наоса /основното помещение/ на храма. Установени са многоцветни стенописи, както и графити, останали вероятно от монаси, за чиито текст предстои да се произнесат специалисти. До този момент не са открити изображения на човешки фигури. 
Интересни са конструктивните решения на средновековните майстори. Във входната част те са внедрили скалата в самата сграда. В единия от ъглите има изсечени стъпала и всъщност скалата е използвана за подова настилка. 
Мястото на църквата ни дава повод за множество въпроси, на които едва ли ще може да отговорим през този първи сезон - защо тя е тук, защо е в близост до основната пътека, защо от едната й страна има стена, каква е хронологията на църквата спрямо стената, коментира Светлана Великова. 
Тя посочи, че църквата вероятно е от 14 век. 
Освен това на северната страна на църквата в изсичане на скалата е разкрита и гробна яма с човешки скелет. А през последните дни екипът е открил още две-три погребения, които в момента се проучват. Те са в основната част на църквата, като тази практика е нормална, тъй като обикновено монашеското население, което обслужва църквата, се погребва в самата църква. Очакваме, че около нея ще се развие некропол, което също е нормално за църквите, обясни още Великова.