Нови публикации в сайта Уикилийкс свидетелстват за повишен интерес на службите към начините за взлом на операционни системи Mac и Linux. Разработките на ЦРУ, в частност, се водят под кодовото име Imperial, в рамките на програмата за кибершпионаж Vault 7.

Авторите на Уикилийкс са получили секретни документи от изолирана мрежа с висока степен на сигурност, базирана в централата на ЦРУ в Ленгли, щата Вирджиния. В тях се описват различни техники за хакване, вкл. злонамерен софтуер, вируси и системи за дистанционно управление. Фигурират и конкретни имена на хакерските инструменти – Achilles, Aeris и SeaPea.

Така например, Achilles позволява на ЦРУ да заразява с троянци образа на инсталационния диск на Mac. В резултат на това, агентите могат да изпълняват една или няколко операции, с които проследяват действията на потребителите.

Програмата Aeris пък е предназначена за кражба на информация от електронни носители и се използва за Linux системи. Написан на езика C, този бекдор поразява множество Linux дистрибуции, вкл. Debian, Red Hat, Solaris, FreeBSD и CentOS. Твърди се, че Aeris филтрира автоматично файлове и поддържа автономно протоколите HTTPS LP и SMTP.

Третата програма, SeaPea, се използва от ЦРУ като руткит за Mac OS X версии 10.6 и 10.7. Тя позволява на агентите да се внедряват в системата при нейното презареждане и да изпълняват различни операции за следене и пускане на други програми. SeaPea скрива от потребителите съединенията, през които се предават данните от заразените им компютри.

По-рано тази година Уикилийкс публикува серия от 8,7 хиляди документа под общото име Dark Matter (Черна материя). От тях става ясно, че още преди 10 години ЦРУ се е научило да хаква Apple устройства, вкл. iPhone и Mac. Част от софтуерните импланти и руткитове се внедряват в ядрото на системата и във фърмуера веднага след като устройствата слязат от конвейера, преди да са попаднали в ръцете на потребителите.

Уикилийкс твърди, че още през 2001 г. ЦРУ си е извоювало политическо и бюджетно превъзходство над Агенцията за национална сигурност (АНС, NSA), след което службата е създала в Ленгли собствено подразделение от хакери. Към края на 2016 г. неговата численост е достигнала 5 хиляди души, които са задействали над 1000 хакерски системи, троянци, вируси и друг злонамерен софтуер.