Основен мотив на пресветото министерство да предложи по-дълги ваканции е претоварването в системата и нуждата от по-добро разпределяне на почивките и уроците.

Има баланс в учебната година, увери зам.- министърът на образованието Таня Михайлова.

"Учебното време не може да е повече от определените по закон учебни седмици, но се увеличават ваканциите през учебната година", обясни тя.

"Ваканцията не се променя като количество, толкова ваканция е имало и в предишните години. Проблемът е, че се удължава с една седмица реалното учебно време", каза Диян Стаматов, директор на 119-о училище и бивш зам.-министър на образованието.

Според него това е разклащане на цялата система и реакциите на обществото показват, че ваканцията не бива да се пипа.

Той посочи, че няколко експерти разклащат страната за няколко дни.

"Ако се започне на 1 септември, това ще доведе до пълно развълнуване на цялата страна", настоя още Стаматов пред bTV.

Удължаването на зимната ваканция пък ще постави в неблагоприятно положение децата в неравностойно положение, чието място е в училище в студените дни, смята той.

Родителите са разделени по въпроса, няма еднозначна реакция.

Част от тях са убедени, че ученето през лятото е неефективно, други пък са на мнение, че лятната ваканция е твърде дълга.

"Според тях проблемът трябва да се реши, като се даде право на училищата да са по-гъвкави при планирането на ваканциите и сами да решават как да действат", посочи Цвета Брестничка от родителската асоциация.

Михайлова обясни, че и сега училищата имат право да определят до три дни като неучебни според условията.