Институциите започнаха да се занимават със случая след сигнала за изоставеното дете. Ако самата майка се беше обърнала преди това към нас, ние веднага щяхме да се задействаме. каза пред bTV Емил Тодоров, директор на дирекция Закрила на детето в Агенция за социално подпомагане. 

Това е обща отговорност, тази жена се е почувствала отчайващо самотна, за да постъпи така. Даването за осиновяване не е най-добрият начин в такива случаи, каза Мария Чомарова от асоциация Анимус. Според нея може да става дума за следродилна депресия, съчетана с отчайваща бедност. 

Чомарова смята, че вниманието в момента трябва да се съсредоточи към бебето, защото това е най-важният период за развитието му. За него в момента най-голямата травма е раздялата с майката, смята психоложката. 

Емил Тодоров съобщи, че детето все още е в болница и състоянието му се следи всекидневно. Той заяви,че ще започне работа, свързана с психологичната подкрепа и оценката на родителския капацитет. На Мария ще бъде отпусната еднократна помощ до 320 лева, които биха могли да помогнат, ако ще прави операция. Предприемат се действия за отпускане на енергийна помощ.