Съвременен прочит на операта „Мария Десислава“ представя русенската опера, а премиерният спектакъл ще е на 2 август от 19 часа. Новата постановка е четвъртата работа на режисьор-постановчика Пламен Бейков, като в нея той поднася драматичната история на българската принцеса, пожертвала живота и любовта си за свободата на Отечеството. В операта смело са използвани и ефектите на киното-мащабни видеокартини, които илюстрират спомените, мислите и чувствата на героите, като подсилват внушенията на сценичните образи.
Надяваме се с тази постановка, в която работя и като сценограф, по нов начин да обърнем внимание на българите, че българската опера си заслужава. Ще се радвам, ако и следващите години русенската опера се превърне в театър, който да бъде авангард в изваждането на българските оперни заглавия на преден план, сподели Бейков. 
Той сам организира визията на спектакъла, като сценографията и костюмите в неговите идейни решения излизат от клишираната традиция на стилизирания исторически костюм. Хората са облечени в семпли одежди, които по същността си са съвременни дрехи. Те се съчетават с автентични аксесоари - пояси, корони. Най-много разчитам на артистите да изпълнят тези костюми със съдържание. Целта е да се извади емоцията и душевността на характерите, допълни още режисьор-постановчикът. 
В ролята на Мария Десислава публиката ще види Мария Цветкова, която ще изпълни тази роля за втори път. Ролята много ми допада, Мария Десислава е много интересна героиня. Макар че е писана в 20 век, звучи все още много модерно, сподели тя. В ролята на цар Иван Шишман III ще се превъплъти Александър Крунев, във воеводата Мирослав - Георги Султанов и Петър Костов, а в султан Мурад I - Стоян Стоянджов. Диригент на спектакъла е Владимир Бошнаков, а хормайстор Стелиана Димитрова. 
В момента, в който дойдох и погледнах работата върху постановката, видях един професионален екип. Чест е за града, че в днешно време русенска опера има смелостта да представя едно заглавие, което е изключително важно и ценно за развитието на България, каза новият директор на операта Ганчо Ганчев. 
На 4 август „Мария Десислава“ ще бъде представена и на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново.