Британското бебе Чарли Гард, което страдаше от изключително рядко заболяване, почина няколко дни преди да навърши годинка, съобщи днес семейството му, цитирано от Франс прес.

"Нашето забележително момченце си отиде. Много се гордеем с теб, Чарли", съобщи майка му Кони Йейтс, след като лекарите изключиха апарата за изкуствено дишане, който го поддържаше жив.

Чарли страдаше от извънредно рядкото заболяване, известно като "Синдром на изчерпване на митохондриалната ДНК". В продължение на пет месеца родителите му водиха правна битка, обръщайки се включително към Европейския съд по правата на човека, за да не бъде прекъснато изкуственото поддържане на живота му, както препоръчваха лекарите.

Съдилищата всеки път отсъждаха против тях и в полза на болницата, в която се намираше детето им на лечение.

Междувременно родителите водиха кампания намиращият се в терминален стадий на заболяването си Чарли да премине експериментална терапия в чужбина. В това те бяха подкрепени дори от папа Франциск и американския президент Доналд Тръмп, както и от християнски кръгове във Великобритания.

В понеделник те в крайна сметка се отказаха от съдебните битки, тъй като сметнаха, че е прекалено късно Чарли да бъде спасен. Медиците отхвърлиха молбата им да вземат детето си у дома.