Цели 3197 нарушения засекли от Инспекцията по труда по време на своите 111 проверки в селското стопанство. Това съобщи директорът Ирена Николаева при отчитането на дейността на инспекторите през първата половина на годината. Нарушенията били най-вече при осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд - 2299 броя, други 840 нередности пък били свързани с оформянето на трудовите договори. 
Общо от януари досега са извършени 657 проверки, като при 213 от тях са били инспектирани обекти, за които от ИТ са били издадени предписания при предишни нарушения. Тази година акцентите в нашата работа са селското стопанство и строителството, което се смята за криещо доста рискове, обясни Николаева. 
От началото на годината са проверени 47 строежа, а само през юли инспекторите са обходили 11 сгради, които в момента се санират. 
Поне по три пъти ще бъдат проверявани обектите, които се санират, закани се директорката.
Тя съобщи, че са извършени обходи на големи строителни обекти по време на юлските жеги. Почти навсякъде работодателите променят работното време така, че след два часа следобед хората вече да са приключили, коментира тя. Освен това на много места била осигурена вода, а на един от обектите имало дори и айрян. Работодателите очевидно вече се съобразяват с нашите препоръки, тази година имаме само два сигнала, уточни Ирена Николаева.
Тя припомни, че за шестте месеца от началото на 2017-а са спрени от действие 7 машини. Това са товарни платформи с липсващи блокировки, товарни асансьори, при които също липсвали блокиращите устройства, преси за металообработване, при които отсъствали предпазните капаци и ограниченията на въртящите се платформи, което създавало сериозна опасност за работещите. Такава необезопасена гилотина стана причина за трудова злополука през юли, припомни Ирена Николаева. Гилотината била спряна за почистване, но един от работниците решава да си среже на нея нещо за лични нужди. Точно тогава покрай машината минава друг работник, който залита и си срязва дланта на гилотината. За съжаление, част от пръстите на лявата ръка са безвъзвратно увредени, каза Николаева.