Д-р Цветан Данев е завършил Медицинска академия в София през 1980 година. След това започва работа в Окръжна болница Русе като оториноларинголог и същевременно учи за придобиване на специалността. През 1994 година става началник на отделение „Уши, нос, гърло“ след спечелен конкурс. От март 2000 година до март 2010 година е директор на Регионалния център по здравеопазване, след което отново се връща в отделение „Уши, нос, гърло“, а в края на годината стана отново негов началник. От март тази година д-р Данев е пенсионер, но продължава да работи в отделението като ординатор под ръководството на д-р Огнян Лечев.

- Д-р Данев, какви са характерните заболявания на ушите, носа и гърлото през летния период?
- Характерни са вирусните заболявания, както и простудните, причина за които през лятото са климатиците, пиенето на студени напитки и продължителното стоене на течение. Голяма част от заболяванията са свързани с почивките на море и посещението на басейни, когато се получават така неречените бански отити - тоест, възпаления на външното ухо в резултат на замърсени водни басейни.
- По това време на годината върлува летен грип. Какви вируси го причиняват?
- Получава се от множество вируси и има различни форми. Една от най-честите е възпаление на носа и гърлото, протича с висока температура, повръщане и разстройство. Ако не се вземат мерки навреме, се стига до отити, синузити и други възпаления. В началото те се лекуват без антибиотик, само с противовъзпалителни медикаменти и антипиретици. Ако обаче това не помогне, трябва да се потърси оториноларинголог, който да прецени дали да предпише антибиотик.
- За колко време протича заболяването?
- При правилно лечение - за 2-3 дни. Ако обаче не се вземат навременни мерки, заболяването може да се проточи повече от седмица. 
- Често пъти по време на къпане в море или други водни басейни в ушите на децата и на възрастните влиза вода, което води до болка. Как трябва да се действа в подобни случаи?
- Ако ухото е чисто и в него няма ушна кал или нанесени пясъчни частици, то лесно се измива от водата и не прави възпалителни процеси. Ако обаче в него е влязла вода от висока вълна, в която има различни частици, трябва да се потърси специалист, защото има вероятност да е спукано тъпанчето. Освен това, когато водата остане в ухото, създава чувството за пълнота и човек започва да чува говор с кънтене като в кутия. На трето място, когато и в носа и в ухото попадне вода, се създават предпоставки за възпалителни процеси на средното ухо и тъпанчето и пак трябва да се потърси помощ от специалист, който да направи преглед и да установи дали само с промивка може да се успокоят нещата.
- Лечението по бабешки с топло олио помага ли?
- Това не е вредно, но топло олио трябва да се постави само в първите няколко часа и след това да се отиде на преглед при оториноларинголог.
- Как се стига до отита?
- Много лесно, особено при децата и при ненавременно лечение с елементарни прийоми. Това е възпаление на средното ухо, което често е придружено с възпаление в носната лигавица и не може да има комуникация с тъпанчевата кухина. Тогава отитът се развива като вторична инфекция.
- Какво лечение се прилага за това заболяване?
- Когато има възпаление на средното ухо се прилага локално лечение чрез капки както в ухото, така и в носа, за да се лекуват евстахиевите тръби. При едно болестно състояние от погълната вода или вирусни и бактериални инфекции тези тръби се запълват много бързо и се създават условия за бактериални инфекции, които в някои случаи се лекуват с операции.
- Когато се появи кървене от носа, има много народни методи за спиране на кръвта, но какво казва специалистът в такъв случай?
- Това е доста драстична картина, защото пациентът получава кървенето изведнъж и започва да си мисли, че кръвта му изтича поради голямата обилност на теча. Първоначално човек трябва да тампонира носа си с памук със солена вода и веднага да отиде при специалист. В някои по-тежки случаи се налага обгаряне на носа с различни вещества за спиране на кръвотечението, но това става само в отделението.
- От пиенето на студени напитки през лятото често сливиците се възпаляват. Какво трябва да се направи в подобни случаи?
- Пиенето на студени напитки е полезно, но това трябва да става постепенно още от ранна възраст за закаляване на сливиците. Ако обаче ледена напитка се даде на малко дете, тя създава дисбаланс в организма му и отваря врата за влизане на различни инфекции. За да не се стига до този проблем както при деца, така и при възрастни, трябва глътките да се задържат в устата за няколко секунди и тогава да се преглъщат. Рязкото наливане на ледени напитки в гърлото води до възпаление на сливиците и се стига до загубване на гласа. Тогава трябва да се смучат таблетки за гърлото, но ако те не помогнат, специалист ще реши какво лечение да се приложи. Същото се отнася и за горещите напитки, които също увреждат сливиците, вместо да ги лекуват. Ако обаче не се потърси специализирана помощ навреме, се стига до абсцеси и гной в гърлото, което налага венозно антибиотично лечение.
- Вредна ли е третата сливица?
- Третата сливица се получава при децата след 2-годишна възраст и в следващите пет-шест години тя изсъхва. При някои малчугани обаче третата сливица се разраства като лимфна тъкан в организма и създава условия за развитие на бактериална инфекция, която засяга синусите, а самата тя пречи да се стича секретът и целият организъм започва да страда поради запушения нос. В подобни случаи третата сливица трябва да се извади.
- Често на почивка хората разпускат със студена бира и песни на висок глас, което освен добро настроение им докарва и прегракване. Какво трябва да се направи в такива случаи?
- Лечението е приемане на топли чайове с малко мед и гаргара с топла солена вода или със сода бикарбонат. Ако обаче след седмица гласът не се възстанови, трябва да се потърси помощ от специалист.