Според предписанията на лекарите, веднъж започнато антибиотичното лечение трябва да се продължи до края на курса и да не се прекъсва след изчезване на симптомите на заболяването. Това правило бе подложено на съмнение от страна на британски експерти, които смятат, че така се подпомага създаването на резистентност към антибиотиците. Британските експерти отиват по-далеч, като обясняват, че антибиотикът трябва да се спре, когато пациентът се почувства по-добре, което е в противоречие със съветите на Световната здравна организация. Изследването на специалиста по инфекциозни болести проф. Мартин Люелин и неговия екип от още девет лекари бе публикувано в медицинското издание BMJ.

Смята се, че прекомерното приемане на антибиотици засилва резистентността на бактериите и така прави лекарствата неефективни. В същото време официалните предписания на лекарите са, че антибиотикът трябва да се приема до края на предвидения курс, независимо дали състоянието на пациента се е подобрило по-рано. Целта на това предписание е именно да се избегне създаването на резистентност.

„Тази идея се подкрепя без никакво доказателство. Приемането на антибиотик по-дълго време от необходимото, увеличава риска от резистентност“, твърдят лекарите от екип на д-р Люелин.

Тяхната идея бе приета добре от много независими експерти. Според д-р Питър Опъншоу – председател на британското дружество по имунология, едно от решенията е да се пие антибиотик докато бактериалната инфекция бъде понижена до ниво, при което имунната система на пациента сам може да се справи с нея. Той обяснява, че това не важи за редица специфични случаи. „Очевидно е, че навиците при изписване на антибиотици трябва да се променят. Настоящият обем използвани антибиотици е твърде голям“, счита друг специалист – проф. Марк Улхаус от Университета в Единбург.