Обвинения по три текста на Наказателния кодекс са повдигнати срещу задържания за престъпно сдружаване с наркобанда полицай Ваньо Димитров, стана ясно от внесения в съда обвинителен акт. Едно от тях е за издаване на държавна тайна. Според прокуратурата той е информирал дилърите, кога и къде ще се провеждат операции на МВР срещу дрогата и така им е осигурявал възможност спокойно да въртят престъпния си бизнес.
Бившият криминалист беше задържан на 16 декември миналата година след като ден по-рано при специализирана операция бяха прибрани четирима мъже, обвинени в наркоразпространение. Единият от тях беше освободен преди месеци, а останалите трима - Павлин Иванов, Ивайло Йорданов и Мартин Иванов, сключиха споразумения с прокуратурата за наказанията си, които съдът одобри на 7 юли.
Веднага след ареста на Димитров говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви за „Утро“, че при направените арести има задържан полицай, срещу когото са използвани специални разузнавателни средства заради подозренията, че е информатор на наркобанда.
Вчера полицаят с дълъг стаж поиска от Окръжния съд да му определи по-лека мярка за неотклонение. 
И Димитров, и адвокатът му пожелаха тя да бъде облекчена, защото имало нови обстоятелства. Едно от тях е уволнението му преди малко повече от месец - на 22 юни. Освен това задържаният помоли да излезе от ареста, за да продаде имущество и така да се погрижи за финансовото осигуряване на семейството си. На опасенията на прокурора, че може да се укрие или да извърши друго престъпление пък вече уволненият криминалист отговори, че не би направил такова нещо, защото е наясно със сериозните последствия на подобни постъпки.
Аргументите му обаче не бяха приети от съда и задържането му под стража бе потвърдено. Решението може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.