Преди няколко дни получих съобщение от кантората на частен съдебен изпълнител, в която пише, че в края на месец август частният съдебен изпълнител ще извърши опис на движимите вещи в дома ми. Най-странното беше, че взискателят по делото не ми беше известен и когато потърсих повече информация за въпросното дружество, се оказа, че това е фирма за събиране на вземания. Преди няколко години действително срещу мен имаше дело и бях осъден да платя парична сума на банка, от която бях теглил кредит и който кредит бях спрял да погасявам за известно време, поради което банката ме даде на съд. Въпросната колекторска фирма, която фигурираше като взискател по изпълнителното дело, не участваше в съдебното дело и едва след съобщението за описа научих, че й дължа нещо. Когато се поинтересувах на какво основание изведнъж се оказвам длъжник на колекторска фирма, от кантората на частния съдебен изпълнител ми обясниха, че между банката, която ми е кредитор и колекторската фирма е сключен договор за цесия и по силата на този договор съм длъжник на колекторската фирма. Въпросът ми е: не трябва ли някой /например частният съдебен изпълнител/, да ме информира, че имам нов кредитор? Как така без мое знание и съгласие изведъж се оказвам длъжник на колекторската фирма? Не трябва ли да сключа изричен договор с тях, за да съм задължен да изплащам именно на тази фирма задълженията, за които съм осъден от банката?, Р.В., гр. Мартен

В последните години все по-честа е практиката банки, фирми за бързи кредити, мобилни оператори, дружества, предоставящи комунални услуги и др., да прехвърлят непогасените си вземания от клиенти на трети лица - обикновено на дружества за събиране на вземания или т. нар. колекторски фирми. Това се осъществява посредством договор за прехвърляне на вземания или договор за цесия, който е абсолютно законен способ едно лице да прехвърли непогасените си вземания към свой длъжник на трето лице - в случая - на колекторска фирма. Цесията представлява договорно споразумение /обикновено сключвано в писмена форма/, между стария кредитор, наричан цедент и новия кредитор - цесионер, с който цедентът прехвърля на цесионера свои вземания към длъжника си. Важно е да се знае, че 
съгласието на длъжника не е необходима, за да бъде валиден договорът за цесия
От това следва, че длъжникът не участва и не е страна при сключването на договора за цесия и според закона не се изисква неговото съгласие за прехвърляне на вземането. За да бъде валиден договорът за цесия, не е необходимо никакво последващо подписване на договори между новия кредитор и длъжника във връзка с прехвърленото вземане, нито сключване на анекси между тях към вече съществуващия договор между първоначалния кредитор и длъжника.  
Вземането може да бъде прехвърлено от стария на новия кредитор по всяко време - както преди или дори по време на евентуално съдебно производство, а също така и след образуване на дело при съдебния изпълнител. В резултат от сключения договор за цесия правата върху прехвърленото вземане преминават в тяхната цялост в полза на новия кредитор - заедно с привилегиите, обезпеченията и другите принадлежности на вземането, включително с изтеклите лихви, освен ако цедентът и цесионерът не са уговорили друго. 
За да има действие по отношение на длъжника и третите лица, 
първоначално кредиторът е длъжен да съобщи за сключения договор на длъжника
Законът не предвижда изрична форма за съобщаването - това може да бъде сторено по различни начини - например чрез писмо по пощата, с куриерска пратка, с нотариална покана и др., но за да има действие по отношение на длъжника, съобщаването трябва да е извършено от първоначалния кредитор. 
В случая на г-н Р. В., съобщаването, че вземането на банката е прехвърлено в полза на колекторската фирма, трябва да бъде направено от банката. Напоследък е честа практика самата колекторска фирма да изпраща съобщения до длъжниците за извършената цесия, но за да има право да стори това, банката или който и да е друг първоначален кредитор трябва изрично да упълномощи колекторската фирма, че може да изпраща съобщения до длъжниците за извършеното прехвърляне на вземания. Без такова изрично упълномощаване, съобщението от новия кредитор - колекторска фирма, няма действие по отношение на длъжника, който остава задължен към първоначалния си кредитор. От момента, в който длъжникът бъде уведомен за така извършеното прехвърляне на вземане, той е длъжен да плати не на стария, а на новия си кредитор. Докато не му бъде съобщено за прехвърленото вземане и длъжникът е плащал на стария кредитор, тези плащания са напълно валидни.