Необходимо е да се направят промени в закона за собствеността върху дунавската крайбрежна зона, за да може Русе да получи своята плажна зона. Това каза вчера министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри в Русе кръгла маса по проекта за туристически маршрут „Римска граница за територията на трансграничния регион Румъния-България“. Ще направим всичко възможно, за да може община Русе, а и цялата област, да използва природните дадености и това да бъде от полза за гражданите и гостите на града, каза Ангелкова, като посочи за пример дунавската ивица при сръбската столица Белград. 
Министърката похвали Русе, който за миналата година е постигнал над 5-процентов ръст в туризма, 11 процента ръст в приходите от туризъм, а около 90 000 души са пренощували в града за 2016-а. От началото на тази година нощувките в града вече са около 40 хиляди, посочи Ангелкова и заключи, че в областта на туризма тук се работи изключително много. 
Според нея съвместните проекти между Русе и Гюргево са едно от основните направления, като това било и една от целите на Министерството на туризма - да се създават подобни културно-исторически продукти за далечни пазари като Китай и Япония. 
Неслучайно в Русе създадохме техническия секретариат на Дунавската стратегия, предстои пак тук да разкрием и териториално звено на министерството, както и Русе да стане седалище на туристически регион „Дунав“, каза Ангелкова.