Българският капиталов пазар има потенциал за възходящо движение - дори до 800 пункта за SOFIX до края на годината. Компаниите, които показаха добри финансови резултати, ще продължават да са търсени от увеличаващия се паричен поток към борсата, прогнозират от „Елана Трейдинг“ в свой анализ за втората половина на 2017 г.а
Индексът SOFIX се покачва стабилно от началото на годината и през юли вече надхвърли 700 пункта. Само за първото полугодие на 2017 г. борсовият индикатор е добавил 19,6%, с което се нареди в тройката на растящите пазари в Централна и Източна Европа. Това представяне отговаря на позитивната тенденция от втората половина на миналата година, като за последните 12 месеца индексът се е покачил с 50%.
Важен фактор е добрата доходност от дивиденти. Тази година около 260 млн. лв. се разпределят като дивиденти за акционерите в български акции, което е със 70% повече от миналата година. Средната доходност за акционерите от настоящия дивидентен сезон е около 4%, което превишава значително доходността от облигации и банкови депозити.
Анализаторите от „Елана“ смятат, че икономическият растеж в Европа, включително и в България, ще подкрепя приходите и печалбите на публичните компании, особено на износителите, компаниите от сектора на недвижимите имоти и финансовите услуги. 
Въпреки ръста на пазара не може да се говори за балон. Българските акции все още са по-евтини в сравнение с Европа и САЩ, категорични са експертите.