Русенски бакалавър по специалността „Компютърни системи и технологии“ е арестуван в четвъртък в обвинение за участие в организирана престъпна група за източване на банкови карти чрез скимираща техника. Акцията е проведена от ГД „Борба с организираната престъпност“ в шест града в страната под ръководството на Специализираната прокуратура, измежду които е и Русе.
В четвъртък маскирани ченгета са претърсили два апартамента, обитавани от 30-годишния инженер. В единия от тях е намерено картово устройство за банкомат, куфар с електронни части за банкомати и множество детайли, предназначени за изготвяното на скимиращи устройства. Мъжът е откаран в София и е задържан за три денонощия до определяне на постоянната му мярка за неотклонение.
В хода на операцията са задържани 15 души, като са установени седем работилници за скимираща техника, една от която е в Русе. Другите са във Варна, Велико Търново, Пазарджик и София, където е била централата на бандитите. В столичния апартамент са намерени множество метални, пластмасови заготовки за различен тип скимиращи устройства, калъпи за производство на части за АТМ, панели и клавиатури за банкомати, множество скимиращи устройства, предназначени за копиране на данни от банкови карти. Открити са също така ПОС терминали, банкови карти, бели пластики, както и пистолет „Макаров“ със заличен сериен номер и 50 патрона за него.