Повече от 60 са младите музиканти, които пристигат в Русе от различни кътчета на света, за да вземат участие в майсторските класове на международната лятна музикална академия „Алегра“. Радваме се, че интересът към това мащабно и важно за Русе събитие е голям, каза вчера началникът на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова. Вече работят майсторските класове по виолончело на соло челиста на Виенската филхармония Петер Шомодари и по пиано соло и дуо на известния артистичен тандем Аглика Генова и Любен Димитров. В Клуба на дейците на културата е майсторският клас по цигулка, воден от Себастиан Хаман, от днес започва работа музикалното ателие по класическа китара, водено от проф.Андреас фон Вангенхайм. Класовете по кларинет и хорово дирижиране са другите притегателни за млади музиканти магнити. Фабио ди Казола е менторът на кларинетистите, а хоровото дирижиране при професорите Маркус Утц и Дени Роже е събрало най-много желаещи - 17. 
Радвам се, че това се случва в моя роден град, където съм завършил Музикалното училище и където са работили родителите ми, каза Петър Найденов, инициатор и арт директор на „Алегра“. Неговият баща Георги Найденов беше един от именитите български виолисти, свиреше в русенския оркестър и преподаваше в Музикалното училище, преподавател по пиано беше и майка му Ана Найденова.
Петър Найденов покани русенци на 8-те концерта в рамките на академията. Три от изявите са с билети, които се продават на касата на операта и в Доходното преди концертите: клавирното дуо Генова-Димитров на 17 юли, камерният концерт на преподавателите на 18 юли и рециталът на Андреас фон Вангенхайм на 19-и. Заключителните концерти на майсторските класове са със свободен вход. На 19 юли ще свирят младите виолончелисти, на 20-и - пианистите. На 21 юли е предвиден концертът на цигуларите, на 22 юли свирят китаристите, а на 23-и финал на академията ще постави изявата на участниците в майсторския клас по хорово дирижиране с участието на хор „Проф.Васил Арнаудов“. Всички концерти са в зала „Европа“ в Доходното от 19.30 ч, само първият, на 19 юли, започва в 17 ч.