Две американски бойни машини М 1126 „Страйкър“ и М 1117 „Гардиън“ от състава на Втори Кавалерийски полк ще бъдат представени на 18 юли от 10 до 12 часа на терена в „Дружба 3“, който доскоро се ползваше от гостуващите в Русе циркови трупи. В демонстрацията ще участва и един БТР от военно формирование 32420-Русе. 
Зрителите ще могат да видят отблизо българската и американската военна техника и да се запознаят с бойните й възможности. 
Очаква се около 9 часа същия ден, колони от формированието на Втори Кавалерийски полк от Сухопътните сили на САЩ в Европа да навлязат у нас през Дунав мост. Американските сили, в състав до 850 военни и до 250 единици бойна колесна техника, ще се придвижат през територията на България за времето от 18 до 23 юли за участие в съвместните тренировки на учебен полигон Ново село и Безмер в рамките на многонационалното учение „SABER GUARDIAN 17“. За ескортирането им ще се грижат служители на Военна полиция.
Втори кавалерийски полк, известен още като Втори драгунски полк или Драгуните, е действащ пехотен и кавалерийски полк на Сухопътни войски на САЩ с основно въоръжение - бойни машини тип „Страйкър“. Формированието от състава на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа, е дислоцирано в база „Роуз Баракс“ във Филсек, Германия, негов командир е полковник Патрик Дж.Елис.
Междувременно вчера колона военни машини превози оборудване до танкодрума край Николово, който е подготвен за логистичен център за Драгуните по време на пътуването им към полигоните в Южна България и обратно към Германия.