С прекрасни спомени, много нови приятелства и, разбира се, не без награди се завърнаха талантливите русенски сестри Мирела и Пресияна Димитрови от международния фестивал „Шаттък“ в столицата на Казахстан - Астана, който се проведе миналата седмица. За разлика от многобройните други конкурси, в които чаровните момичета участват и където съревнованието е основна цел, в основата на този фестивал е приятелството, обменът на опит и култура между отделните държави. Неслучайно и шаттък на казахски означава радост. 
Мирела и Пресияна имаха три дуетни изпълнения, с които впечатлиха журито и грабнаха Гран При. В международния фестивал, който се организира за 12-та поредна година от министерството на културата в Казахстан и кметството на Астана, освен от България имаше участници от Узбекистан, Италия, Армения, Китай, Русия, Беларус, Литва и Латвия. Поканата за участието на двете сестри дойде от директорката на местно казахско сдружение Карльгаш Абдикаримова, а селекцията тук извърши Николай Текелиев, който е представител на различни международни конкурси и председател на международна организация ФИДОФ. 
Талантът на русенските певици не остана незабелязан и от представители на другите страни участници. Те получиха покани за изяви в конкурси в Италия, Латвия и Казахстан, като Мирела ще участва в международен фестивал в Астана с песен на казахски композитор. 
В рамките на четирите дни от фестивала двете сестри участваха и в няколко концертни програми и се срещнаха с българския посланик Васил Петков, а майката на момичетата Лиляна Димитрова сподели, че представителите на българското посолство са се погрижили изключително добре за тях. Освен това Мирела и Пресияна подготвиха песен заедно с избрани участници от фестивала, която изпяха в грандиозния спектакъл за откриването на EXPO-2017 в Астана.
Успехите на двете талантливи русенки се дължат до голяма степен на новия им вокален педагог доц.Алис Боварян, която е преподавател в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ София.