О, чудо! Управителният съвет на българската федерация по баскетбол взе решение новото първенство при жените да върви без състезателки от чужбина! 
Решението беше гласувано със 7 срещу 1 гласа. Чужденки ще бъдат допускани само в отборите, които ще участват в евротурнирите. Те обаче няма да играят в мачовете от държавното първенство. В такъв случай едва ли някой ще ангажира баскетболистки от странство.
Революционното решение, което трябваше да бъде взето много отдавна, ще свали воденичния камък от бюджетите на клубовете. Даже на тези, чиято политика бе с 2-3 чужденки, макар и понякога параолимпийки като класа, да печелят лесно първенствата у нас. Щото българките пък почти ги няма даже като бройка. Да не говорим като възможности.
„От баскетболната федерация се надяват, че дори и класата на първенството да спадне, промяната ще се отрази добре на нивото на българските баскетболистки“.
Това е цитат от съобщение на УС.
Ами да, ще спадне. Има си хас. И още как. 
И точно тук някои ще настръхнат, защото ще ми се наложи да се размърдат и да погледнат към школите. Даже да поработят с младите, защото джонсънки и алънките вече няма да ги има. Е, никак няма да е приятен този главобол. Идват едни научени долу-горе американки, а състезателките в школите за няколко години стигнали  само от „а“ до „б“. 
Лесно им беше досега на „големите“ треньори с шапка на тояга - една американка бележи по 40 точки на мач и... колко сме велики! И после залата скандира името... на треньора. В евротурнирите - резил след резил. Националният отбор - трагедия! 
Ха да видим скоро как тези велики специалисти ще решават задачи с местни кадри, които бяха унижавани с години да носят екипите на чужденките! 
Та, на работа, господа! Мързелът върху гърба на чужденките вече не минава.