Задържаният за побоя над Алекс Ангелов в Бяла Валентин Иванов Маринов е попречил на присъстващите на инцидента да окажат първа помощ на изпадналото в кома момче и го оставил да лежи на плочките в безпомощно състояние. Това стана известно вчера по време на гледане на мярката за неотклонение на 32-годишния циганин, повалил с тежък удар на земята 18-годишния младеж в събота сутринта след скандал за цигара.
Събрани са множество доказателства за престъплението, освен това Маринов често пътува зад граница и е възможно да се укрие, както и да извърши ново престъпление, посочи съдът и разпореди постоянен арест за бияча. Решението може да се обжалва в тридневен срок пред Окръжния съд в Русе.
Въвеждането на Маринов в съдебната сграда бе съпроводено с драконовски мерки за сигурност. Заради вървящите от неделя протести в Бяла срещу безнаказаната циганска престъпност арестантът бе поет от буса на Съдебна охрана от 10 полицаи, които го конвоираха до банката в залата, а пред сградата останаха още униформени, за да овладеят положението при евентуално напрежение. Такава опасност обаче нямаше - пред съда беше спокойно и липсваше очакваното множество.
Изненадващо още в началото на заседанието съдия Ивелина Бонева се възползва от правото си да разпореди всички журналисти да напуснат залата, въпреки че нито обвиняемият, нито пострадалият са непълнолетни, не става дума за сексуално насилие, нито пък някоя от страните е отправила мотивирано искане делото да се гледа при закрити врати. 
Така медиите и респективно обществото бяха лишени от възможността да чуят думите на задържания Маринов. Стана ясно, че той се е възползвал от правото си да не дава обяснения по време на досъдебното производство. Пред съда единствено е помолил мярката му да бъде променена в по-лека - домашен арест, за което е настояла и защитата му.
„Аз съм удовлетворена от решението на съда, който прие изцяло доводите на прокуратурата, изложени в предложението за вземането на тази мярка за неотклонение. Имаме свидетелски показания, и то на очевидци, които са присъствали по време на инцидента и за нас по категоричен начин установяват авторството. Разследването на това дело продължава, съставен е екип от оперативни работници, „Криминална полиция“, полицейски инспектори, разследващи полицаи под ръководството на прокуратурата“, коментира наблюдаващият прокурор от Бяла Ива Христова.
До тежкия инцидент се стигна призори в събота след излизане от дискотека. След разправия за цигари и разменени обиди 32-годишният Маринов ударил безмилостно 18-годишния Алекс Ангелов, който паднал на плочките и си ударил лошо главата.
Младежът продължава да е в изкуствена кома заради инстинктивните му опити да става от леглото си в Интензивно хирургично отделение в моментите на събуждане. Това обаче е абсолютно противопоказно и много опасно за живота му, затова се налага да бъде контролиран с медикаменти, за да се ограничи мозъчният кръвоизлив. Очаква се днес в Университетска болница Русе по покана на отделението по неврохирургия да пристигне специалист от варненската университетска болница „Св.Марина“. След консулта ще има по-ясна картина за състоянието на момчето.