Една година условно, с 3 години изпитателен срок даде Районният съд на Симона А. Според държавното обвинение тя е поискала за малко телефона на братовчедка си Гергина Г. и след като помолила момичето да й купи банан, духнала с апарата. След залавянето й  Симона признала вината си пред разследващия полицай. 
Самата Гергина разказа, че това е станало навръх рождения й ден и в навечерието на Нова година - на 30 декември 2015 г. Тогава рано сутринта сродницата й дошла на гости, а рожденичката решила да я почерпи. Двете излезли и когато стигнали до близък плод-зеленчук, Симона А. поискала от Гергина да й купи нещо за ядене. Преди това обаче пожелала да разгледа снимките в телефона й. Гергина й го дала, като я предупредила да внимава да не го изтърве, защото телефонът е нов и скъп - няколко месеца по-рано родителите й го купили за подарък. 
Опасенията й не се сбъднали, но вместо това се случило нещо много по-неприятно - когато излязла от магазина, нямало следа нито от Симона, нито от  телефона. Започнало издирването й, за да го върне, но това не се случило, нито бил платен, разказа момичето на свидетелската банка. Така се стигнало и до съда. 
Симона не се яви на делото, защото се оказа, че е нередовно призована. Въпреки това на процеса беше даден ход, като съдията се мотивира, че случаят не е сложен и какво точно се е случило може да се изясни и без подсъдимата. В нейна защита свидетелства Антон И. - мъжът, с когото Симона живее на семейни начала, който обясни, че телефонът е заменен с два други, като са доплатени и 100 лева. Причината пък подсъдимата да отсъства е, че се намира в затвор във Виена, където законът пипа здраво.
Наказанието на крадливата братовчедка не е окончателно и може да се обжалва пред Окръжния съд.