Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смъмри Европарламента във вторник, наричайки го „смешен“ и го обвини, че показва липса на уважение към по-малките държави, след като само малка част от депутатите се появиха на речта на премиера на Малта.

"Поздравявам онези, които са се справили с трудността да са в залата", очевидно яростен Юнкер започна да отправя забележките си към до голяма степен празната камара в Страсбург.

"Европейският парламент е смешен, много смешен", каза Юнкер. "Фактът, че в този дебат участват около 30 членове на ЕП, е достатъчен, за да покаже, че парламентът не е сериозен."

Острият укор на Юнкер предизвика многоезичен сблъсък с президента на парламента Антонио Таяни, който гневно защити ЕП, заявявайки, че Юнкер контролира Еврокомисията, а не обратното. Първоначално Таяни поиска на италиански от Юнкер: "Моля ви да имате уважаващо поведение".

Юнкер, който шамаросваше въздуха с ръце, докато говореше, не направи нищо от това.

„Има само няколко членове“, отвърна той на Таяни, превключвайки на английски от френски. "В пленарната зала има само няколко членове, които да контролират Комисията. Вие сте абсурдни! Искам да отдам почит на малтийците."

Таяни даде заден ход, преминавайки на френски, може би така Юнкер щеше да го разбере по-добре.“ Моля ви да използвате различен език“, каза той мрачно. "Ние не сме смешни!"

Докато всеки от тях се впускаше в риторични удари, в предимно празната полукръгла зала се появиха слаби аплодисменти. Първото разискване на деня беше планирано да се направи преглед на неотдавна завършилото шестмесечно председателство на Малта в Съвета на ЕС.

Вместо това се стигна до необикновено междуинституционална борба.

Такива схватки не са необичайни и в много отношения са неизбежни, тъй като ЕС преуспява в създаването на множество институции и още по-голямо множество его.

Но лидерите на ЕС работят изключително усилено през последните месеци, за да поддържат високо ниво на единство, когато се сблъскват с двойните предизвикателства на Брекзит и вълната на десния популизъм - и до голяма степен изглеждаха успешни. Проевропейските кандидати се оказаха победители в поредица от избори, включително в Холандия и Франция, а ЕС като че ли взима предимство в ранните етапи на преговорите с Великобритания.

Но яростта на Юнкер поради факта, че може би само 30 от 751-те евродепутати успяха да присъстват на пленарното заседание за речта на малтийския премиер Джоузеф Мускат очевидно надделя над нормалните му усилия да представи блока като работещ в тясно в полза на европейските граждани.

Юнкер очевидно беше нещастен, докато седеше в полупразната зала, а зад гърба му бе началникът на неговия кабинет Мартин Селмайр и масичка с документи, кроасан, кафе и вода.

Видеоклипът от сесията показва много повече служители в сравнение с евродепутати, като само четирима евродепутати бяха ясно видими сред десетките места, показвани от камерите.

Сред коректните членове на ЕП, които присъстваха, за да чуят Юнкер и Мускат, бяха: президентът на групата "Зелените" Филип Ламберт, който е белгиец; Таня Файон, социалист от Словения; и Дейвид Каса, малтийски член на ЕНП.

Въпреки протестите на Таяни, Юнкер отказа да се оттегли.

„Никога повече няма да присъствам на такава среща“, каза Юнкер. "Комисията е под контрола на парламента, но парламентът трябва да зачита дори председателствата на по-малките държави, което парламентът не прави. Исках да отдам почит на малтийското правителство и министър-председателя." Юнкер, който е бивш министър-председател на Люксембург, заяви по-рано, че липсата на евродепутати е ясен знак за неуважение към Малта, най-малката държава от ЕС. Той добави, че ако германският канцлер Ангела Меркел или френският президент Емануел Макрон изнасяха реч, "щяхме да имаме пълна зала".

Случаят е приключен?

В изявленията, публикувани по-късно във вторник в Туитър, главният говорител на парламента каза, че Таяни и Юнкер са се срещнали и че президентът на Комисията "съжалява" за думите, използвани по време на сутрешния дебат. "Таяни смята, че въпросът е приключен", написа говорителят в един пост на испански. "Случаят е приключил", написа той в друг пост на френски език.

Кабинетът на Юнкер заяви, че няма повече коментари. Служител на ЕС, близък до Юнкер, обаче отбеляза, че говорителят не споменава за извинения на Юнкер. И докато председателят на ЕК изрази съжаление относно избора си на думи, служителят заяви, че Юнкер е непреклонен, а лидерите на парламента трябва да се зловят с с тенденцията за отсъствия, особено по време на изказвания на лидери на по-малки нации.

Длъжностните лица казаха, че Юнкер също бил разтревожен по време на подобна ситуация преди шест месеца, когато парламентът трябваше да направи преглед на резултатите от словашкото председателство на Съвета и едва няколко евродепутати се появиха, за да чуят словашкия премиер Роберт Фицо.

Вътрешните правила на парламента изискват сегашните 751 избрани членове да присъстват на пленарни заседания веднъж месечно в Страсбург. Членовете на ЕП трябва да подпишат в официален регистър, за да докажат, че се явяват на пленарно заседание и да получат фиксирана надбавка в размер на 306 евро на ден за покриване на разходите им по време на тези сесии.

"Ако член на парламента не участва в повече от половината от поименните гласувания в дни на гласуване в пленарната зала, надбавката се намалява наполовина, дори и ако членът присъства", се казва в правилата на парламента.

Независимо от всичко това, парламентът с години се бори с отсъствията на евродепутатите.

"Хората идват тук, за да се подпишат в регистъра на присъстващите, да гласуват и след това да напуснат", каза един от служителите на парламента, говорейки при условие на анонимност.

Пленарната зала често е наполовина пълна, когато Комисията и Съветът провеждат разискванията си във вторник или сряда сутрин. На 12 юни залата е била около 50% пълна, когато Юнкер изнесе реч в пленарна зала заедно с Хелена Дали, малтийски министър на социалния диалог.

Във вторник сутринта обаче дори председателите на двете най-големи политически групи не се появиха за речта на Мускат. Джани Питела, председател на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, беше на събитие, "организирано от НПО", а след това се срещна с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукатйтис "до 9:30 сутринта", според служител от ПАСД.

Местонахождението на Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия (ЕНП) - най-голямата група - не стана известно.

Служител на ЕНП заяви, че групата на Вебер ще проведе вътрешен дебат за отсъствията на пленарното заседание в сряда, когато Хилда Хайн, президент на Маршалските острови, дойде да се обърне към евродепутатите и по подобен начин говори пред пълна с призраци зала. "Тя е прекарала може би 18 часа в самолета, а пък много малко хора се появиха на пленарно заседание", каза служителят.

До обяд във вторник, обаче, камарата почти се напълни. 

…...........

Майа де ла Бауме и Давид Нерценхорн, „Политико“