На пилотното издание на иновативен градски фестивал става сцена центърът на Русе. От днес до 9 юли в различни точки на площад „Свобода“ започват работа четири ателиета по проекта за съвременно изкуство „3D-светове в градския щрих на Русе“. Проектът се изпълнява от сдружение „Асоциация Европейски младежки път“ с финансиране по общинската програма „Култура“, от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ и от спонсори.
Да покажат авангардно градско изкуство, са поканени художници, работещи в сферата на съвременния стрийт арт, които 4 дни ще сътворяват екстравагантни форми на изобразително изкуство в градска среда. Авторите са Вера Бугати от Италия, Рубен Понсиа от Холандия и Адриана и Карлос Гарсия от Мексико. Рисунъкът, който те създават, създава илюзия за предизвикателна промяна на алеи, улици, тротоари и други градски територии. 3D-рисуването ще се осъществява с подбрани от авторите биологични багри върху специален линолеум и няма да уврежда настилката на площада.
Всеки от художниците ще бъде и ментор в двудневна академия на 8 и 9 юли по 3D-рисуване за деца и младежи. В 3D-работилниците ще участват ученици от Училището по изкуствата, от други русенски училища и детски градини.