Около 400 км след началото на тежкото спортно предизвикателство „Дунав Ултра 4: Гладиатори на колела“ 10 колоездачи, сред които и две дами, ще пристигнат и ще си отдъхнат за кратко в Русе. Това се очаква да се случи в неделя пообед между 11.30 и 13 часа, след като участниците стартират в събота в 7.15 от най-северозападната точка - видинското село Куделин. 
550-километровата надпревара по веломаршрута по поречието на река Дунав до Черно море обхваща 13 села и градове в Русенска област. Преди да спрат за кратко в Русе гладиаторите ще преминат през селата Новград, Джулюница, Ценово, Обретеник, а след това ще се насочат към Две могили, Иваново и Басарбово. Това е четвърто издание на кампанията в подкрепа на веломаршрута и първо от серията „Гладиатори на колела“, като винаги Русе е стабилно позициониран като град за кратка почивка от маратона, отбеляза основателят на „Дунав Ултра“ Борис Бегъмов. 
За първи път в маршрута е включена римската крепост „Сексагинта Приста“, като това е едно от местата в състезанието, където участниците задължително ще спрат. Ще има подкрепителен пункт, ще изслушат беседа за крепостта и ще си направят снимки, каза Бегъмов, като подчерта, че идеята на тазгодишното издание е да се популяризират различни археологически обекти. След около 20-30 минути почивка гладиаторите на колела ще продължат към Тутракан, преминавайки през Мартен и Сливо поле, като това е участък с повишено внимание, а по-нанатък следват Ряхово, Бабово и Бръшлен.
Амбицията на организаторите е надпреварата „Гладиатори на колела“ да се развие като едно от най-популярните събития от този тип, а догодина да бъдат привлечени участници от Румъния, Сърбия, Хърватия, Германия и да стане международно. 
За разлика от минали издания, когато събитието имаше бутиков характер по отношение на участниците, тази година организаторите обявиха сложен механизъм, чрез който селектираха и одобриха 15 кандидати, решени да застанат на старта на екстремната велонадпревара. В крайна сметка обаче на старта ще застанат 10 души, като петима са отпадали поради инциденти или липса на квалификация, обясни Бегъмов. След като преодолеят разстоянието успешно, участниците в първото издание на уникалното спортно събитие „Дунав Ултра 4: Гладиатори на колела“ ще излъчат победител и подгласници. 
Бегъмов отбеляза също, че кампанията е получила рекордна подкрепа от 12 общини, сред които и на русенската, като определи това като много голям успех.
Събитието ще се отразява на живо чрез GPS проследяване, а зрителите ще имат възможността да видят някои от древните римски градове както никога досега чрез съвременна и модерна технология.