В Япония и Китай парите над сметката обиждат персонала

Трябва ли да дам бакшиш и в какъв размер да е той? Това е дилемата, пред която всеки турист е изправен, когато се храни в чужбина.

Докато оставянето на допълнителна сума към сметката е обичайно или дори се очаква в повечето западни държави, то в други части на света туристите рискуват да обидят персонала, ако оставят пари на масата след хранене.

Непредвидените разходи може също така да доведат до пренатоварване на бюджета, определен за почивката, тъй като бакшишът може да добави до 25% при всяко хранене навън.

Ново изследване на британския институт “Гуд хаускийпинг” разкрива в кои страни по света трябва да оставите бакшиш и каква е сумата, която се очаква от вас.

Във Франция таксата за обслужване се прибавя към сметката

и това е изрично упоменато от закона.

Много местни жители обаче оставят монети като допълнителен знак за благодарност.

Очакванията към вас в ресторантите в Испания, Португалия, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия са близки, като след вечеря се очаква да оставите между 10 и 15% от сметката.

Може би не е изненадващо, че САЩ са на върха в списъка с най-големи бакшиши в ресторантите, тъй като персоналът

очаква да оставите между 10 и 25% от общата сметка

В малко страни по света таксиджиите изискват бакшиш, но от практична гледна точка е прието сметката да се закръгля. Американските таксиметрови шофьори обаче очакват малко отгоре, въпреки че няма фиксирана сума.

В повечето страни не очакват от вас да оставите бакшиш на бара, но Америка прави изключение. Благодарността към барманите обичайно се изразява с по $ 1 на питие.

Ако не вземете предвид бакшишите, когато изготвяте бюджета си за почивка, то може бързо да превишите лимита си - не само, че ще изхарчите повече, но може и да бъдете таксувани за банкови преводи в чужбина и неизгодни валутни курсове.

В много страни от Югоизточна Азия не се очаква да оставяте бакшиш, макар че това е учтив и лесен

начин да покажете своята благодарност за доброто обслужване

Бъдете сигурни, че ще бъде прието с усмивка от сервитьорите. Не е така обаче в Япония и Китай, където оставянето на допълнителни пари в ресторанти и таксита се смята за неприемливо и трябва да се избягва.

“В Япония няма култура за оставяне на бакшиш и най-вероятно ще обидите сервитьора си, ако се опитате да му дадете пари. В Америка обаче не само че се очаква да оставите допълнително пари, а и се смята за много грубо, ако не го направите”, уточнява Сара Бенуел от института “Гуд хаускийпинг”.