Няколко общини пострадаха тежко от падналата в нощта срещу понеделник градушка. Ледените късове биха най-тежки в района на Две могили, Борово, Бяла и Ценово. В Русе също падна град, но зрънцата бяха с големината на леща и не причиниха сериозни поражения. Щетите в града дойдоха от бурния вятър, който изпълни улиците с начупени клони. Тяхното разчистване започна още рано сутринта, за да не се затруднява движението. Успоредно с това започна чистенето и на отводнителните шахти, но въпреки това те не успяха да поемат огромното количество дъжд, който се изсипа вчера следобед в Русе и част от улиците пак заприличаха на реки. Едва за три часа от небето се изляха 40 литра вода на квадратен метър, като само през първия час се изсипаха бедствените 29 литра на квадрат. Това доведе до блокиране на много автомобили в огромните локви, а на бул.“Христо Ботев“ тролей заседна заедно с пътниците.
Вследствие на бурния вятър е паднала мазилка от стената на сградата на Клуба на дейците на културата. Сградата има нужда от ремонт, ще направим оглед, за да решим какво ще предприемем, каза шефът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров.
Най-тежко от градушката пострада Две могили. Ледът там удари на два пъти, при което унищожи реколтата в градините и по лозята.
„Градината беше чудесна, всичко е опустошено, всичко е долу - доматите, бобът, патладжанът, зеленчуци, цветя, лозето, гроздето е долу. Целият ми труд, цяло лято отиде бадева, а колко пари за препарати, да не ви разправям. Плаче ми се, направо ми се плаче. Доскоро имаше неразтопен лед в райграса, ей такива зърна, може би като орехи беше“, разказа вчера през сълзи Рада Денева, която от 1961 година живее в Две могили и такова бедствие не помни.
От пороя има улици в града, които са останали без асфалт. През целия ден вчера екипи разчистваха камъните и остатъците от асфалт в турската махала. Преди година отново при пороен дъжд настилката се е надигнала и общината е кандидатствала за финансиране, обаче не е получила до момента.
„Имаме проекти, подадени са към междуведомствената комисия още есента на 2016 г. През  март 2017 г. отново сме ги подали, но с този дъжд виждате, че резултатите стават все по-плачевни“, коментира кметът на Две могили Божидар Борисов.
По негова информация в Каран Върбовка и Кацелово след бурята са останали скъсани жици, вчера се работеше и по отстраняване на повреда в помпената станция в Баниска, където дебитът на подаваната вода е нарушен. 
Среднощна градушка унищожи реколтата и във Ветово. Ледените късове там са били с големината на лешник и не са пожалили нищо по пътя си.
Малко по-дребен град е бил Бяла, където и щетите са малко по-леки, но пък градът остана известно време без ток заедно със селата Бистренци и Дряновец, а в Полско Косово електроподаването бе частично нарушено.
Тежки ледени късове с големина на орех съсипаха посеви и овощни дървета в Долна Студена - най-силно засегнатото село в Ценовско. Общината вчера бе посетена от областния управител Галин Григоров, който се запозна с възстановителните работи след бурята. На място Григоров се ангажира да настоява за компенсации на потърпевшите стопани, а в Босилковци обеща среща с „Напоителни системи“, за да не се допусне заливане на нивите в землището на селото от заплашващо да прелее дере.
Без ток заради скъсан далекопровод остана Борово, където захранването работеше само в един квартал. В града и в околните села вчера разчистваха съборени лампи, жици и клони. Спасителни екипи отводняваха и 2-3 наводнени къщи, каза кметът Валентин Великов. 
В Сливо поле, където само преди месец буря нанесе щети за над 6 милиона лева, този път се размина без големи поражения. Електроподаването частично беше нарушено в Сливо поле, Голямо Враново и Ряхово, каза кметът Валентин Атанасов, като допълни, че още през нощта всички клони са били разчистени.
На места в региона количеството валежи от неделната нощ насам надхвърли 100 литра на квадратен метър, а вятърът стигна до 100 км/ч, съобщи за „Утро“ ръководителят на русенската метеорологична обсерватория към Националния институт по метеорология и хидрология Емил Иванов. 
По думите му връхлетелият ни циклон днес следобед се изнася към Черно море и до неделя няма да има валежи, а температурите ще се повишават. Следващите валежи в Русе се очакват около 15-21 и на 26 юли, но те ще бъдат без градушки и ще са под нормата за юли.
За съжаление глобалното затопляне ще предизвиква все по-често такива аномалии - от големи горещини към гръмотевични бури, и те ще засягат и нашия регион, посочи Емил Иванов.