Само за седмица добри хора от цял свят събраха необходимата сума за спешна операция в немска клиника на бъдещия първокласник Александър, който е с тумор в мозъка. Родителите на 7-годишното момченце прекратиха кампанията за лечението му, а благодарение на общите усилия на дарители и доброволци вече са събрани 50 000 евро. 
Много сме благодарни на всички познати и непознати хора, които подкрепиха семейството ми финансово и морално. Не съм вярвала, че за една седмица е възможно да се събере такава сума. Истината е, че освен подкрепата на приятели, пръснати по целия свят, моето семейство получи помощ и от много непознати хора с големи сърца, сподели майката на 7-годишното момченце Филипина Цонева. Тя се обръща с молба към всички, които са имали желание да помогнат, но по някаква причина не са успели да го сторят до момента, да дарят средства за друго нуждаещо се дете. 
Дарителските кутии в помощ на Алекс, които бяха поставени в редица търговски обекти, ще останат на разположение до края на другата седмица. На 13 и 14 юли пред Гимназията по дървообработване пък ще бъде организиран благотворителен базар за бъдещия първокласник. Причината са немалките разходи за пътуване, престой и последващ преглед в клиниката в Хановер. Средствата, събрани от базара и кутиите, ще бъдат внесени по дарителската сметка на детето, каза още Филипина. Тя подчерта, че ако има сума, която остане и не бъде използвана за лечение и проследяване на Алекс, парите ще бъдат дарени на друго дете в нужда.