Д-р Стоил Калев е от Дулово, Силистренско. През 2011 година е завършил Медицинския университет във Варна, а след това две години е работил в Спешна помощ в черноморския град. През 2015 година започва работа в кардиологичното отделение в Университетска болница-Русе, като едновременно специализира кардиология.

- Д-р Калев, тази седмица русенци са подложени на много големи горещини, а утре живакът в термометрите ще се вдигне до 42 градуса на сянка. Как се отразяват тези температури на хората?
- Високите температури са изпитание за организма както на здравите хора, така и на пациенти със сърдечно-съдови заболявания, каквито ние лекуваме в отделението по кардиология в Университетска болница-Русе. Горещините допринасят да зачестят оплакванията от исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, а състоянието на пациенти със сърдечна недостатъчност да се влоши. Като цяло високите температури могат да провокират както рязко повишаване на кръвното налягане, така и да доведат до неговото понижаване и да се стигне до колапсни състояния, а също така и до ритъмни проводни нарушения, които налагат хоспитализиране на тези пациенти. Не са малко и случаите, в които се стига до остър коронарен синдром, който налага не само медикаментозно, а и инвазивно лечение. Затова възрастните хора, които имат анамнеза за сърдечно-съдови или белодробни заболявания трябва да спазват определен режим в горещините.
- В какво трябва да се изразява режимът?
- Тези пациенти трябва да приемат около 2-3 литра вода, плодови сокове, чайове. В никакъв случай да не консумират бира, алкохолни и газирани напитки или кафе. Да избягват престой на открити места от 11 до 18 часа и да стоят в хладни и проветриви помещения. По отношение на облеклото пациентите с хронични заболявания трябва да бъдат облечени с по-леки дрехи, които да обират потта и да не пречат на нормалното топлоотдаване на тялото. За храна трябва да се използват предимно зеленчуци и плодове, а не тежки и натоварващи организма храни. Вечер трябва да се използва хладният въздух за проветряване на жилищата, а през деня прозорците, които са изложени на слънце, трябва да се затварят до залез.  Електрическите уреди също трябва да се изключват, с изключение на климатиците. Добре е да се взема хладен душ или алтернативно могат да се ползват студени компреси с кърпи.
Наред с това те трябва да мерят редовно параметрите на кръвното си налягане и пулса си и ако хората, които приемат медикаменти за коригиране на кръвното налягане, забележат отклонения от нормите, трябва незабавно да се консултират с лекуващия ги кардиолог.
- Често пъти възрастни хора, на които от горещините им пада кръвното налягане, пият газирани напитки, за да го вдигнат до нормални стойности. Това правилно ли е?
- По принцип при високи температури над 30 градуса кръвоносните съдове се разширяват и това води до понижаване на артериалното налягане. При по-възрастните обаче в някои случаи съдовете се свиват и газираните напитки могат да доведат до рязко повишаване на кръвното и от това да се стигне до хипертонични кризи. Затова за тях препоръчвам да пият само вода, айрян и чай, които стимулират топлоотдаването на организма и водят до неговото охлаждане. Газираните напитки довеждат до сгъстяване на кръвта, от което пък зачестяват съдовите инциденти.
- През тази гореща седмица колко пациенти с хронични заболявания приехте в кардиологичното отделение?
- Тази седмица се наблюдава зачестяване на пациентите с колапсни прояви в Спешно отделение заради това, че са престояли на открито повече време в топлите часове на денонощието. Това е наложило приемане на пациенти с анамнеза за преживян мозъчен или сърдечно- съдов проблем за лечение в кардиологията. От понеделник досега при нас са приети 15 човека с подобни оплаквания за допълнително наблюдение.
- Казахте, че заради високите температури зачестяват оплакванията на пациенти с исхемична болест на сърцето. Какво представлява това заболяване?
- Исхемичната болест на сърцето е състояние, при което сърдечният мускул страда заради недостатъчно кислород и хранителни вещества, които са му необходими, за да изпълнява функцията си. Причината е нарушение в анатомията на артериите, които го хранят с кръв. Основно обаче тази болест се появява в резултат на атеросклерозата, тоест отлагане на холестерол по вътрешните повърхности на кръвоносните съдове, което води да намаляване на ширината им и до нормалното пропускане на кръв. Рисковите фактори са високото кръвно налягане, възрастта на пациентите, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, захарният диабет, фамилна обремененост. 
Тук е важно да кажа, че високото кръвно налягане може да доведе до влошаване на пациенти със сърдечна недостатъчност и до ритъмни и проводни нарушения. Заради високите температури много пациенти могат да стигнат до тахикардии, което е учестяване на сърдечната дейност и налага спешни хоспитализации.
- Какво ще посъветвате русенци за утрешния горещ ден, когато се очаква температурата на сянка да стигне 42 градуса? Как да се предпазват?
- Специално за утре е добре съгражданите ни да не излизат навън след 10 часа, да стоят в хладни стаи, да пият повече вода и чайове, да избягват алкохол, кафе и тежки храни.
- От неделя пък се очаква захлаждане с около 15 градуса. Тази рязка промяна на температурата води ли до колапс за пациенти със сърдечни заболявания?
- Всяка рязка промяна на температурите се отразява неблагоприятно на организма, защото той може да понесе до 10 градуса разлика надолу или нагоре. Когато обаче говорим за срив на температурите от 40 на 25 градуса, вече се получава стрес за организма и пациентите със сърдечно-съдови заболявания изпадат в кризи, така че другата седмица може би при нас ще постъпват болни с обострена исхемична болест.
- Какви други болести лекувате в отделението по кардиология?
- Лекуваме пациенти с цялата сърдечно-съдова патология. Най-голям е делът на болните със сърдечна недостатъчност, изострена хронична или остра левостранна сърдечна недостатъчност, пациенти с всички форми на исхемична болест на сърцето - от стабилна през нестабилна стенокардия до остър миокарден инфаркт. От март в отделението е разкрит сектор за инвазивно лечение на заболявания на сърцето. С модерния ангиограф, с който разполагаме, се правят коронарографии и така е спасен животът на много млади пациенти. Лекуват се и пациенти с ритъмни проводни нарушения на сърцето, с перикардити, миокардити и инфекциозен ендокардит, което е много рядко заболяване.