В последните дни на юни, когато като правило в повечето училища настъпва затишие, в русенското Средно училище за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“ цари оживление. На четвъртия етаж кипи енергичен труд - повечето от помещенията се опразват и се подготвят за генерална реконструкция. Тук в началото на следващата учебна година ще бъде открит чуждоезиков център, който ще предлага възможности за разнообразни дейности и събития, свързани с изучаването на езици. 
Проектът на СУЕЕ бе една от двете русенски идеи, които получиха висока оценка от фондация „Америка за България“ и получиха солидно финансиране. С подкрепата на фондацията Математическата гимназия „Баба Тонка“ изгради Биохимичен лабораторен център на стойност 60 000 лева, като неотдавна тържествено бе прерязана лентата на новата придобивка за учениците. Проектът на Европейското училище е по-мащабен, той предвижда реорганизация на пространствата на цял етаж в сградата на гимназията. Той е на стойност 200 000 лева, като от фондацията отпускат 150 000 лева, а от училището ще осигурят останалата четвърт от сумата - 50 000 лева. 
Чуждоезиковият център ще започва със стилно оформена зона за социални контакти, обзаведена с туф диван и местенца, където учениците да се чувстват уютно. Още две такива социални пространства предвижда проектът - едното е непосредствено до стълбището в противоположния край на коридора, а другото е в средата и ще запълни едно затворено и неизползваемо сега помещение. Два езикови кабинета, обзаведени с модулни мебели, които ще позволяват разместване в зависимост от това какво предстои да се случва в тях, и специално помещение за библиотечния архив ще помагат на ученици и преподаватели да работят интензивно и заедно с това творчески. В централната част на четвъртия етаж ще бъде обособена една голяма многофункционална мултимедийна зала. Тя ще слее няколко сегашни стаи и в нея ще бъдат оформени два основни сектора. Единият ще бъде модулна сцена за изяви, срещи, минифоруми, а другият - просторна чуждоезикова читалня с богата библиотека. 
Проектът е дело на арх.Галина Славова. Интересен елемент в интериорите на бъдещия чуждоезиков център е покритието на стените. То ще бъде с така наречената „вълшебна боя“, обяснява помощник-директорът на СУЕЕ Милен Иванов. „Вълшебната боя“ дава възможност учениците да пишат и да рисуват по стените, като е достатъчно само да се избършат и отново стават чисти и готови да поемат следващата порция ученическо творчество, казва Иванов. 
В края на юли и август ще кипи същинската работа по ремонта, а след това и по оборудването на помещенията на четвъртия етаж, където ще бъдат подновени и подовата настилка, и осветлението. Така и останалите няколко учебни кабинета, които се запазват на етажа, макар и да не са част от новия център, също ще се впишат в обновената атмосфера. И на 15 септември в Европейското се надяват към празничното настроение на първия учебен ден да добавят още един празничен нюанс - откриването на новия модерен чуждоезиков център, който всъщност е единствен по рода си в страната.