Днес „Дунав“ ще играе за втори път в евротурнирите. Часове преди двубоя с „Иртиш“ „Утро“ разговаря с футболиста на русенския отбор от 70-те години Иван Въжаров, човек, извел тима с капитанската лента в двубоите с „Рома“.

- Г-н Въжаров, какви мисли ви идват преди тази среща?
- Много съм притеснен. Първо, едва ли има отбор, пропътувал половината земно кълбо, за да стигне в деня преди мача. Можеше да се избере и друг вариант с по-ранно пътуване, но очевидно проблемът е в парите. Второ, през последната година нашите момчета изиграха само един мач на изкуствен терен. Трето, ние нямаме реална представа за състоянието на футбола в Казахстан. Та отборите от тази страна, ако изключим „Лудогорец“, постигнаха много повече от нашите през последните години в евротурнирите. Да не забравяме, че в „Иртиш“ играят доста чужденци, включително и южноамериканци. Този факт говори, че клубът е обезпечен финансово и че може да си позволи такива трансфери. Много, много съм притеснен.
- Какъв може и трябва да е отговорът на „Дунав“?
- Да добавя още, че участието на „Дунав“ в Лига Европа се случи след каша по оста УЕФА-БФС-Спортен арбитражен съд и на фона с огромния хаос при управление на българския футбол. Навремето знаехме отрано с кого ще играем. Сега футболистите на „Дунав“ нямаха никакво време - нито за почивка, нито за подготовка. А на 14 юли почва първенството в Първа лига. Сигурен съм, че напрежението в отбора е огромно и, не дай си Боже, при лош старт в първенството ще стане сложно. Отговорът? Колкото и банално да звучи, това е дунавският дух. Този път момчетата обаче - един безспорно много висок като морал отбор - ще трябва да се надскочат многократно. Повтарям, многократно. Дано се стигне до благоприятен резултат преди реванша в Русе.
- Какво може да извлече „Дунав“ от участието в Лига Европа?
- Отборът ще се доразвие. Ако пък - желая го с цялата си душа - „Дунав“ успее да елиминира „Иртиш“, ще направи още по-сериозна стъпка напред. Освен това историята ще запомни този факт. Дано не съм прав, но пътят през такова елиминиране на „Иртиш“ ще мине само с героични усилия.