В пунктовете ще бъда инсталиран софтуер, който да спира техническия преглед на кола, ако се установи, че тя е неизправна.

 

В КАТ проверявали вредните емисии при първа регистрация, но техниката била остаряла

 

Софтуер ще спира техническия преглед на кола, ако е неизправна. Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” има намерение от 1 януари 2018 г. да е готова системата, която да следи прегледите, заяви пред “24 часа” шефът на ведомството Красимир Калайджиев.

В интервю за вестника в понеделник екоминистърът Нено Димов заяви, че работна група от няколко министерства подготвя законови промени, като целта е колите без катализатори да се спират от движение.

Димов каза още, че пунктове за технически прегледи, които пускат такива коли, ще остават без лиценз. Проблем имало и при първоначалната регистрация в КАТ, защото не навсякъде имало уреди за измерване на отделяните газове.

Амбицията на автомобилната администрация е да се изгради система, която да свърже пунктовете и да дава информация в реално време, когато автомобил влезе за преглед.

“Ще има връзка

с основните

уреди - стендът

за спирачки,

газанализаторите

и димомерите

Когато при прегледа на кола нещо не е наред, централният софтуер ще блокира възможността за разпечатването на документа за преминат преглед и в самия пункт”, обясни Калайджиев.

Има вариант в център в автомобилната администрация да се подава специален сигнал, който да показва, че преглежданият автомобил не е редовен, или в отделна колонка в края на деня да се дават нередовните коли. Кой вариант ще се избере, още се обсъжда. В момента се разработват условията, на които трябва да отговаря този софтуер.

И в момента има норми за отделяните вредни емисии от автомобилите, но те са усреднени. “В бранша на проверяващите има и шега, че и

нафтова печка

да пуснеш на

преглед,

ще мине

Предстои транспониране на евродиректива с по-високи изисквания за емисиите, което ще става поетапно от 2019 г.”, обяснява Калайджиев.

В момента пунктовете за технически прегледи се проверяват от експертите на “Автомобилна администрация” по сигнали и на случаен принцип. Отива се на място и се прави анализ на данните в компютъра от направените прегледи. В останалото време пунктовете не се наблюдават и има възможност данните да бъдат манипулирани. Така авгомобил, който не отговаря на стандартите за емисии, може да мине без проблем.

Специалистите на ДАИ могат да изискат някоя кола за повторна проверка. Но когато видят, че идват контрольорите, пунктът затваря, коментира Калайджиев.

На година се спират права за прегледи на 12-15 пункта при 1000 в страната, уточни той. С новата система контролът ще е в реално време и ще се затегне.

Важна е и проверката на пътя. За камиони и автобуси това е задължение на автомобилната администрация, а за леките коли - на КАТ.

ДАИ

има 17 мобилни

лаборатории,

но не всички са

оборудвани с

газанализатори

и димомери. За София те са два.

Като държава сме разпуснали входа на автомобили без катализатори. Те минават през първоначалната регистрация, излизат на пътя и чак една година след това е редовният технически преглед, казват експерти.

Допуска се, че половината от автопарка в България е от коли без катализатори. Това са леките автомобили на възраст между 15 и 20 г.

В Пътна полиция

се прави

първоначален

контрол за

техническа

изправност

на автомобилите при регистрацията им, заявиха от МВР.

Тогава се следи и за вредни емисии от колите. техниката обаче е амортизирана и се нуждае от подмяна, става ясно от работно съвещание между МВР и Министерството на транспорта от 22 май т.г.

Работи се и по въвеждане на централизирана система за контрол на вредните газове още при регистрацията. Обсъждали се и варианти за контрол на пътя дали автомобилите имат катализатори, но още не е изработен ясен механизъм за това.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Екологичните устройства са
задължителни в ЕС от 1993 г.

Автомобилните катализатори се монтират първо в Америка, където впоследствие стават задължителни. В Западна Европа екологичните устройства се появяват през 1986 г., като 7 години след това стават задължителни за страните в ЕС. От 2007-а в германските градове влиза забрана за движение на автомобили, които не са оборудвани с катализатор. В момента има санкции в повечето европейски мегаполиси.

Автомобилният катализатор е част от изпускателната уредба за изгорелите газове. В конструкцията на катализатора има химически вещества (катализатори), които стимулират реакция между съдържащите се в изгорелите газове вещества, при което сами не се изхабяват. Катализаторите действат, като стимулират редица химически реакции около металния, обикновено платинен, корпус. Азотните оксиди се превръщат в азот и кислород, въглеродният оксид се превръща във въглероден диоксид, а неизгорелите въглеводороди – във вода и въглероден диоксид. Благодарение на този процес можем да се радваме на много по-чист въздух.

Автомобилният катализатор най-често представлява цилиндър от висококачествена стомана. Състои се от изолационен материал и керамична решетка, наречена “пита”, покрита със слой химическо вещество, съдържащо някои благородни метали (платина, паладий, родий).

Именно заради това екологичното устройство е обект на интерес от крадците, а като нов катализаторът струва поне 1000 лева.

Катализаторите са два вида - керамични и метални, които се монтират при колите с по-мощните бензинови двигатели, или при наличие на малко пространство близо до двигателя се използва метално фолио вместо керамична пита. Въпросното фолио се произвежда от неръждаема стомана и също е покрито с фин слой от благородни метали. В процентно съотношение металните катализатори заемат не повече от 10% дял спрямо общото произведено количество.

Най-честият причинител на повреди по катализатора е използването на бензин, сдържащ олово. То се наслоява по катализатора, запушва порите на “питата” и намалява пропускливостта на цялата изпускателна система на автомобила.

Попадналото в изпускателната система гориво се възпламенява и води до драстично повишаване на температурата, което води до прегаряне и невъзвратимо увреждане на “питата”.

Голямо количество масло в изгорелите газове също може да доведе до повреда.