Репродукции на над 300 ценни стари фотографии е събрал в книгата си „Стъклописи“ известният български художник фотограф Зафер Галибов, който снощи представи в Русе своя солиден том. Половината от тези снимки се публикуват за първи път, разказа авторът. Исках да изградя един бекграунд за фотографа-творец, добави той. Галибов пристигна по покана на сдружение „Русчук.БГ“, откъдето бяха подготвили изложба със снимки отпреди век и повече на русенски фотомайстори. Няколко табла показваха изключителни по настроението и въздействието си портрети и фамилни фотографии. Те са предоставени специално за вечерта, събрала известни русенски фотографи, приятели на Галибов, и ценители на удивителното изкуство на дагеротипа. 
Част от снимките, които показа снощи „Русчук.БГ“, са от колекцията на трима русенци - Мартин Калчев, който живее в София, Стефан Драганов и Йовчо Стоянов, един от учредителите на родолюбивото сдружение. Връзката със Зафер Галибов направил друг русенски фотограф, който от години живее в Лондон - Димитър Казанджиев. Той съобщил на „Русчук“-лии за книгата на маестрото и направил възможно представянето на „Стъклописи“. 
В Русе идвам сравнително често от 14-годишен, аз съм родом от Видин, така че реката ни е обща, каза Галибов. И сподели, че най-важното за един фотограф е той никога да не губи доброто си настроение - в противен случай това се отразява на снимките. И самият той във видимо добро настроение направи няколко снимки на сградата на библиотека „Любен Каравелов“ и на нейната директорка Теодора Евтимова.