Известният български фотограф Зафер Галибов ще гостува в Русе идния понеделник, когато от 17.30 ч в библиотека „Любен Каравелов“ ще представи излязлата неотдавна своя книга „Светлописите“. Пак тогава ще се открие и изложбата „Старите русенски фотографи“, като и двете събития са организирани по идея на дружеството „Русчук.БГ“. 
Зафер Галибов е фотограф-художник, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства към БАН, в момента е преподавател по фотография към Факултета по журналистика на СУ. В своята авторска книга, излязла неотдавна, Зафер Галибов тръгва по следите на фотографите, които за него са „художници, които рисуват със светлина“. През май „Светлописите“ бяха представени в София. Според автора „Светлописите са индивидуалната памет на преживяното. Работата на милионите фотографи по света е начин да се управлява една машина на времето. Те ежедневно създават изображения в галерията на нравите, като съчетават силно чувство за история и непреходни ценности в образи на един език, разбираем за всеки човек на планетата“. 
Това се отнася с пълна сила и за старите русенски фотомайстори, чиито оригинални фотографии ще бъдат показани в експозицията. Сред тях са именити фотографи, работили в града в края на 19 век, като И.Рехнич, Франсоа Боайе, Рудолф Либих, М.Камерман, К.Курциус, Вартанян и др.