Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) спечели две дела срещу така наречените „ало-булки“ на обща стойност 670 000 лв. Решенията са по реда на Закона за отнемане на незаконно придобито имущество.

С решение на Разградски окръжен съд от Назмие Басри се отнема собственост за 233 000 лв., предимно получавани от чужденци суми срещу обещания за брак. Искът срещу 27-годишната Назмие Басри и 31-годишния Кадрин Исуфов е за 233 500 лева, той се основава на влязла в сила присъда за данъчно престъпление срещу жената в семейството, делото срещу нея е от типа „алоджийски“, при които за данъчни престъпления се съдят жени, получавали пари от мъже от чужбина с обещания за женитби или жалби за тежко социално положение.  Според съдебното решение между 2008 и 2012 г. Назмие Басри не е декларирала 224 138,45 лв. доходи и не е платила данъци в размер на 28 734,23 лв., освен това 5 години неправомерно е получавала детски надбавки. Присъдата на Окръжен съд-Разград е 1 година лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години. Това е едно от т.нар. алоджийски дела.

С друго решение Варненският апелативен съд отнема 437 000 лв. от Рейхан Хасанов като отменя решение на първоинстанционния Разградския окръжен съд. Освен получените от чужбина суми, с решението се отнемат 3 автомобила, апартамент в Разград и къща с двор в едно от селата в общината.

37-годишният Рейхан Хасанов от Разград е избегнал плащането на данъчни задължения в общ размер 20 029 лева, става ясно от обвинителния акт. Според прокуратурата това е станало в условията на продължавано престъпление, тъй като в периода от 1 януари 2008 до 30 април 2013 г. мъжът не е подавал годишни данъчни декларации.Доходите си той е получил като преводи от чужденци, които е мамил по интернет. Подсъдимият призна изцяло вината си, но заяви, че в момента не е в състояние да внесе дължимата сума, тъй като съпругата му е с тежко заболяване, което изисква постоянно да се грижи за нея и за двете си деца. Съдът отложи делото, като даде възможност до следващото заседание на 17 март Хасанов да представи писмени доказателства за заболяването на жена си и относно грижите за децата.

Двете съдебни решения не са окончателни и подлежат на обжалване.