Темата за наборната военна служба не е затворена. Тази тема се налага от само себе си, наблюдавайки събитията около България. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Каракачанов припомни, че предложението за връщане на наборната военна служба бе разгледано от предходния парламент, но БСП не са го подкрепили в пленарна зала. Според Каракачанов

мнението на всички професионални военни е било, че страната ни не е трябвало да бърза с отмяната на наборната служба.

„Темата трябва да се развива, вероятно ще стигнем до там, но не сме готови с конкретните предложения, разчети и т.н.”, обясни военният министър. Той подчерта, че наборната военна служба съществува в държави като Швеция, Австрия, Швейцария, Гърция, Турция и др.

По думите му трябва да бъдат увеличени и часовете по военно обучение в училищата. „Сега в момента има 5 часа по военна подготовка. Едно учебниче, с 5 урочета – абсолютно теоритични. Ние смятаме, че тези часове трябва да се увеличат. Дали 15 или 20 е въпрос на разговори с Министерство на образованието”, обясни министър Каракачанов.

„Не можем обаче да заменим наборната военна служба с военно обучение в училищата, а военното обучение в училище да бъдат част от комплекта от знания, които децата да получават. Наборната военна служба се налага, защото

ако се случи нещо и се налага да мобилизираме хората да защитават страната си, те ще бъдат пратени като едно пушечно месо без елементарна подготовка.

Въпросът е дали ще пристъпим към този ход, а не къде ще ги настаним и колко ще струва. Сигурността на българските граждани не може да бъде оценявана в пари, това е въпрос на задължения на България и институциите ѝ”, каза още Каракачанов.