Пясъчният фестивал започва в петък, когато в 19 ч на кея ще бъде дадено началото на арт фиестата на тема „Световни изобретения и иновации“. В първата вечер, докато участниците извайват своите творби, за тях и за русенци ще свирят „щуреца“ Валди Тотев и приятели. 
В неделя в района на понтон №9 от 11 ч ще има детско шоу „Пясъчни пакости с тролчета“. А в понеделник, 26 юни, на борда на круизния кораб „Вивалди“ в 21 ч започва концертът „От Виена до Русе - на една река разстояние“ на филхармоничния  оркестър и Биг Бенд Русе, съпроводен от воден мапинг и светлинни и пироефекти. От общината ще осигурят 500 седящи места за русенци срещу понтон №8 с кораба. 
На 28 юни от 19 до 23 ч ще се проведе младежки фестивал „Музика и цветове“ - BG Holy Fest с феерия от цветове в ритъма на Hip hop, House, Techno-музика и популярните DJ Diass&DIVA. Участниците ще получат до 2 пакетчета цветен прах, уверяват организаторите. 
Награждаването на скулптурите ще бъде на 29-и от 19 ч и ще бъде открита пясъчната експозиция „Алея на световните изобретения и иновации“, а Биг Бенд Русе ще изнесе концерт. Пясъчният бар пък ще бъде открит на 30 юни в седем вечерта и ще работи цяла нощ до настъпването на паметното Юлско утро, по-известно на стари и млади рокаджии като Джулай морнинг. Концертът ще е на рокаджиите от Red Hause&Old Guns. 
На 1 юли са предвидени детско шоу „Смърфове в пясъчния свят, концерт на рок група „Епизод“ и Виктория Миланова и лятно снежно шоу с DJ Tarkan. В неделя от 11 ч деца ще майсторят „Замъци на приятелството“, а концертът на Tonica Refresh - Стефан Диомов и ВГ „Петте сезона“ е посветен на Дните на река Дунав. На 3 юли в дунавските дни ще се включи и комикът Димитър Туджаров Шкумбата с неговия моноспектакъл „Шегоубийци“. През следващите няколко дни на кея ще се изявят рок-трио „Jeimmy Band“, „Hi, Time!“, Sketch Show на Звезделин Минков, а в петък, 7 юли, за русенци отново ще изнесе концерт Биг Бенд Русе. На 8 и 9 юли в сутрешните часове ще има детска лаборатория и забавна археология, а вечерите ще минат под знака на рокаджиите от „White Horses“ в събота и „Ренегат“ в неделя.