Европейската нощ на учените в петък се съчетава с Международната година на светлината, съобщиха от Русенския университет. Двата контрапункта - „нощта“ и „светлината“, ще намерят допирателни в различните събития на 25 септември. Началото ще бъде дадено в 10 ч в централното фоайе на ректората, когато ректорът на РУ чл.кор.проф.Христо Белоев ще открие изложбата „От свещите до фотоволтаиците“ и ще награди победителите в конкурса „Светлината в картини, образи и слово“.
Гост в Научното кафене ще бъде бившият ректор на Софийския университет проф.Иван Лалов, а в 12 ч университетските лаборатории ще посрещнат с открити уроци за светлината ученици от професионалните гимназии. 
Следобед ще се състои второто издание на Академия на скритите таланти - преподаватели от РУ ще покажат дарби в областта на литературата, фотографията, приложното изкуство, музиката и танца. В 16 ч предстои Панаир на идеите с презентация на русенския клуб по предприемачество Startup Factory.
Кулминация на Европейската нощ на учените в РУ е концертът „Светлинен калейдоскоп“ от 17 ч в Канев Център. В него участват русенци от три поколения - малката Тереза Тодорова, гимназистката Дивна Станчева и именитият музикант Валди Тотев. Входът е свободен.