Две искания за снемане на имунитета на депутати внесе главният прокурор Сотир Цацаров. Единият е Димитър Гамишев, блъснал и убил човек, а другият е Манол Генов, обвинен за купуване на гласове. 

Манол Генов от БСП е обвинен в купуване на гласове в Асеновград за парламентарните избори през март тази година.

Предлагани са по 25 лева на глас.

По същото време Генов е склонил главния архитект на Община Асеновград Константин Атанасов да разреши незаконно строителство в поземлен имот. Мястото се намира в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата „Метошка махала“.

"Манол Генов сам ще се откаже от имунитета си, вероятно още в сряда.

От БСП заставаме зад колегата си и се надяваме на бързо и обективно разследване", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в коментар на искането на прокуратурата.

Самият Генов също излезе с позиция, че сам ще се откаже от имунитета си. Той отрича обвиненията, както в купуване на гласове, така и в склоняване на главния архитект да позволи незаконно строителство. Депутатът се надява събедният процес да доведе до изчистването на името му. 

Делото срещу Димитър Гамишев от ГЕРБ е образувано на 22.06.2016 г.

за случай от 2014 година, когато той е блъснал и убил човек. 

На 27.11.2014 г. в с. Копривлен, Благоевградска област, ул. „Атанас Тешовски“ със скорост от около 68 км/час при разрешена скорост 50 км/ч Гамишев блъснал пешеходец от селото и причинил смъртта му. 

На осмото заседание депутатът показва документ от ЦИК, че има имунитет.

Съдът спира наказателното производство. Затова главният прокурор е поискал даване на разрешение за продължаване на наказателното производство срещу народния представител Димитър Гамишев.

Гамишев също обяви, че сам ще се откаже от имунитета си. В сряда той ще внесе заявление до ръководството на Народното събрание, с което изразява съгласието си да бъде снет.