5000 лева обезщетение е присъдил Районният съд на Й.Д. То трябва да му бъде платено от застрахователната компания „Бул Инс“. 
Една мартенска вечер преди две години Й.Д. карал колелото си и стигнал до място, където плътно до тротоара били паркирани коли. Решил да ги заобиколи, но в този момент се отворила вратата на една от тях, колоездачът се блъснал в нея, паднал и си счупил ребро. 
Поискал от застрахователя на шофьора да му плати обезщетение. Това обаче не станало, защото според фирмата отварянето на шофьорската врата не е нарушение и те не са длъжни да плащат по задължителната „Гражданска отговорност“. 
Последвал иск в съда, като колоездачът оценил неимуществените си вреди на 5000 лева. Съдът се съгласил с него и му ги присъдил. Мотивът бил, че шофьорът е виновен, защото не е погледнал в страничното огледало преди да излезе от колата. 
Дали Й.Д. ще получи парите, може да се обсъжда на още две инстанции, тъй като решението на Районния съд не е окончателно.
Още два иска срещу същия застраховател са уважени от съда.
На 10 август 2014 г. М.В. от Русе пътувала заедно със съпруга на внучката си В.Ц. Младият мъжът карал, а тя седяла на мястото до него. По пътя срещнали колона автомобили, от която изскочила кола и започнала да изпреварва. В.Ц. рязко набил спирачки и се отклонил максимално вдясно в опит да избегне катастрофата, но другият автомобил дори не намалил и се забил челно в тях.
Жената от ударената кола постъпила в болницата със счупени ребра и други наранявания. И въпреки че лечението й продължило месеци, някои от травмите така и не отшумели напълно. 
Заради преживяното М.В. завела иск срещу застрахователя на виновния шофьор и поискала обезщетение от 20 000 лева. Съдът решил, че жената основателно си търси правата, но все пак сметнал иска за завишен и затова го намалил наполовина. Освен десетте хиляди лева от „Бул Инс“ ще трябва да покрият и разноските по делото на М.В. 
Другият случай касае катастрофа на кръстовище в Русе, при която пострадал лек автомобил „Хонда Сивик“ със собственик В.С. Застрахователят на виновната шофьорка платил 1712,83 лева за ремонта, но според В.С. реалната цена била около 8000 лева и си поискал остатъка в съда. 
Там експертиза установила, че поправката на хондата всъщност е за над 11 000 лева и затова присъдил поисканите от В.С. 6287.17 лв. 
Както и в поредния случай, застрахователят ще трябва да плати разноските за адвокат на спечелилите делото, както и лихви върху обезщетенията им.