Провокиран от публикация във вестник „Утро“ в средата на декември миналата година, в Русе пристигна екип на Нова телевизия, впуснал се по сладките следи на една от най-легендарните торти в Европа. В броя си от 16 декември „Утро“ публикува разказ за сладкаря Коста Гараш, който е усвоил тънкостите на захарната кулинария във Виена. И именно докато живее и работи в Русе, той започва да предлага на клиентите изискания десерт, който носи неговото име и до днес продължава да е в десетката на ненадминатите сладкиши. 
Екипът на Нова останал силно впечатлен от текста в „Утро“ и решил да се впусне по следите на тортата, която днес има в листата си всяка уважаваща себе си сладкарница у нас. Те издирили главния експерт в русенския Държавен архив Веселина Антонова, която  посрещна столичните журналисти и им представи запазените в архива материали, свързани с Коста Гараш и Тереза Гараш. 
Тя разгърна пред журналистите Книгата с протоколи на русенската градска община от 1885 година, където един от документите съобщава, че градската управа възлага на Коста и Тереза Гараш да управляват русенския луксозен хотел „Исляххане“, тъй като те са известни като „честни хора“, на които може да им се има доверие. Тереза е съпруга на брата на Коста Гараш - Йоханис или Иван. 
Веселина Антонова извади снимки на русенски сладкари, ученици на унгареца, който, както сочи авторката на публикацията в „Утро“ Диана Коларова, заедно със съпругата си Елена напуска Русе през 1900 година, тъй като е поканен да поеме Гранд хотел „Панах“ в София. В столицата дарбите на Коста Гараш са оценени по достойнство и много скоро сладкарницата на „Панах“ се превръща в предпочитано място от софиянци. Диана Коларова цитира Георги Каназирски-Верин и книгата му „София преди 50 години“: „Сладкарница, хотел и кафене „Йохан Панах“. Първокласна сладкарница, а в кафенето се сервира шварц кафе, капуцинер с мляко или шоколад-какао с кифла или с резен козунак за 50 стотинки“.
Антонова разказа на столичните журналисти прелюбопитни факти и детайли от живота в Русе в последните десетилетия на 19 век. Тя показа запазените покани за първите в България светски балове от 1867 година, разказа за тоалетите на дамите и господата, за валсовете и мазурките, които са звучали в „Исляххане“ и още куп интригуващи подробности от бляскавото минало на Малката Виена. 
В ранния следобед Веселина Антонова заведе тв екипа от София в ресторант „Опиум“, където шеф готвачът Тодеслав Сотиров измайстори торта „Гараш“ по автентичната рецепта на Коста Гараш. Това стана под зоркия поглед на стопанина на „Опиум“ Емил Атанасов, който една година е работил във Виена в сладкарница „Сахер“. Към компанията се присъедини и авторката на публикацията в „Утро“ Диана Коларова, която стана причина за репортажа. 
Репортажът от Русе на журналистката Василена Гръбчева ще бъде излъчен по Нова телевизия в събота сутринта.