В какъв вид Община Русе е получила сградата на бившето Руско консулство и какви щети са нанесени от страна на бившите наематели? Отговор на този въпрос търси от кмета Пенчо Милков общинският съветник от „ВМРО - България на регионите“ Владо Владов. Повод за въпроса му е статията „Бившето руско консулство - свалени каси, врати, липсващи смесителни батерии и кухненски шкафове“ от 17 януари във вестник „Утро“, от която стана ясно, че в някогашната дипломатическа мисия липсват врати с касите им, кухненски шкафове, смесителни батерии и др. 
Владо Владов пита също дали при извършване на приемо-предаване на сградата са използвани документи, удостоверяващи приемането на сградата от дипломатическата мисия при настаняването й на посочения адрес. 
Както и констатирани ли са увреждания, причинени от бившите наематели, премахвани ли са постоянни подобрения на сградата и как ще бъде защитен интересът на Община Русе във връзка с нанесените щети.
На написаното в статията късно в петък реагира и Община Русе, която заяви следното:
„Не отговарят на истината твърденията, че консулството „е изтърбушено и представлява печална гледка“, както и отправените внушения по адрес на руските дипломати. Сградата и помещенията са в добър вид, както и елементите на обзавеждането. Категорично опровергаваме твърдението, че „много от интериорните врати на жилищните помещения на втория етаж липсват“. Липсват касите на три врати, както и два кухненски шкафа, които са собственост на ползвателите. 
Състоянието на сградата е идентично с това при приемането и оформянето на приемо-предавателния протокол“. 
От Общината заявяват още, че на предстоящото на 24 януари заседание на Обществения съвет по икономически въпроси (ОСИВ) ще бъде поставен въпросът за бъдещето на сградата, като ще се търсят решения за нейното използване от държавни, общински или обществени и бизнес организации.
Също в петък стана известна и реакцията на Руското посолство, съобщена от ТАСС и цитирана от БГНЕС. В нея се казва: „Сградата, в която се намираше нашето генерално консулство в Русе, беше предадена на градската администрация през лятото на 2022 г. Съответните актове, подписани от двете страни, не съдържаха никакви забележки относно състоянието на помещенията. Не знаем какво се е случило в сградата през последната година и половина, това беше извън нашия контрол. Съответните български служби отговарят за състоянието на сградата и въпросите за това трябва да се отправят към тях“.
Статията и снимките към нея породиха повече въпроси, отколкото отговори и предизвикаха напрежение, каквато не беше целта на написаното. Работата на журналиста е да отиде на място, да види с очите си, да документира видяното и да информира обществото. Стана ясно обаче, че много русенци не вярват, че дипломатите са взели със себе си врати и шкафове. Във Фейсбук групата „Обществен съвет Русе“ се разгоря дискусия, в която много хора изразиха убеждението си, че липсите са дело на български ръце, а апашите са си взели каквото им е трябвало след напускането на дипломатите. Вероятно заради тази дискусия Общината изпрати становището, че състоянието на сградата е идентично с това при приемането й, а липсващите кухненски шкафове са били собственост на ползвателите. Съвсем скоро след това уточнение публикацията изчезна от Фейсбук, вероятно изтрита от някой от администраторите на групата, сред които има хора с ясни проруски убеждения.
Отговорите на кмета Пенчо Милков на въпросите, поставени от общинския съветник Владо Владов, трябва да постави точка на съмненията и споровете, които придобиват нетърсен политически оттенък. Точка, подкрепена с документи.