Опит за намеса на ДПС в работата на кмета на Хитрино е причина за неговото изключване от партията. Това заяви самият кмет Нуридин Исмаил в ефира на NOVA.

Вчера зам.председателят на ДПС Йордан Цонев обяви изключването на Исмаил и председателят на общинския съвет в Хитрино Мустафа Ахмедов.

Причината са граждански сигнали, че възстановяването на пораженията след експлозията през декември не върви според очакванията, както и че няма отчетност на изхарчените средства. Исмаил и Ахмедов определиха изтъкнатите причини като лъжи. 

"Разбрах, че съм изключен от ДПС от медиите. Една стотинка не е изхарчена без знанието на Обществения съвет", отговори кмета на обвиненията на Цонев.

"Причината (за изключването) е, че не позволих да ми се месят в работата", каза още Исмаил.

Той определи Цонев като "тежкар от жълтите павета". "Йордан Цонев не е в ДПС, за да ми защити на мен правата и свободите. Той е за нещо друго в ДПС", смята кметът на Хитрино.

От 2 милиона лева, дарения за селото от Българския червен кръст, към момента са изразходвани 500 хил. и това е изцяло отчетено, каза още кметът.

Той призна, че общината е сгрешила, като не е качила отчетите в интернет, но това ще се поправи в следващите дни.

"За да има злоупотреби, те трябва да се докажат",

коментира своето изключване от ДПС и председателят на общинския съвет в Хитрино Мустафа Ахмедов. Според него се цели изкуствено създаване на напрежение.

Скандалът в селото може би има друг корен

Гласовете за ДПС на последните парламентарни избори "не са излезли" на национално, областно и общинско ниво, коментира още кмета на Хитрино. Исмаил бе попитан за спекулациите, че е изключен от партията заради лошото й изборно представяне в общината.

"Ако на общинско ниво сме загубили 1000 гласа, то на областно сме загубили 13 000. Пак кмета на Хитрино ли е виновен за останалите 12 000", попита Исмаил.   

Той допълни, че премиерът Бойко Борисов е човека, осигурил спокойствието в Хитрино след трагедията, тъй като е показал на хората там, че е загрижен за тях след трагедията.

В началото на декември Борисов заяви, че нарича Нуридин Исмаил "брат", защото е бил гост на обрязването на сина му. 

ДПС сякаш не беше разединено на общинско ниво, но след този случай вече е, заяви членът на Обществения съвет и местната структура на партията Ефраим Реджеб.