Според атестацията в администрацията масово работят служители за пример

Съотношението жени-мъже сред чиновниците е 2:1 в полза на женския пол и само в МВР е обратното. На 10 държавни служители пък се пада по един шеф. Това става ясно от Доклада за състоянието на администрацията през 2016 г., който правителството одобри на заседанието си по-рано днес. Така, масовото впечатление от жените зад гишетата, че бюрократичната машина е „превзета“ от нежния пол, на практика се оказва невярно. Жените във всички структури на държавната администрация са 63 465 или 50,1%, а мъжете - 63 343 или 49,9% на сто, се посочва в доклада. Все пак равнопоставеността на половете се дължи най-вече на МВР, защото извън тази структура, делът на мъжете рязко пада на 34,8%.

„Армията“ от чиновници, която движи бюрократичната машина, наброява точно 126 808 души, като от тях 94 894 са в централната администрация.

Най-раздутата структура в държавата пък е МВР

с внушителните 45 700 административни служители.

Възнагражденията на чиновниците в държавата варират към 1 юли от най-ниското 420 лв. за обикновен изпълнител или технически сътрудник до внушителните 4320 лв., колкото е максималното възнаграждение за директор на дирекция, се посочва още в доклада. Така, топ платените служители в администрацията всъщност гонят парите на премиера Бойко Борисов, който в момента се разписва срещу 4 757 лв. на месец. Според осреднените данни за възнагражденията обаче най-добре платени по принцип са главните секретари и ръководители на инспекторат, които средно получават по над 2100 лв. на месец.

Като цяло в доклада се отчита като проблем

сериозният дисбаланс в заплащането

като за една и съща длъжност в различни ведомства парите варират. Същото е положението и с прилагането на механизма за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати.

Любопитен акцент в доклада е атестацията на чиновниците през годината, според която в масовия случай в администрацията работят служители за пример. Това рязко противоречи на общото впечатление за „мудния чиновник“, срещу когото възропта и премиерът Бойко Борисов и поиска мерки за справяне с бюрократщината. Според доклада оценка „Изключително изпълнение“ са получили 7,4% от всички атестирани, като това най-високо постижение е регистрирано най-вече в държавните агенции.

Оценка „Изпълнението надвишава изискванията“ са получили 49,2%, а „Изпълнението напълно отговаря на изискванията“ - 42,2 на сто. Работата на само 1,2% е определена като не напълно отговаряща на изискванията, а едва 0,1 на сто са получили оценка „Неприемливо изпълнение“ - основно в общинските администрации.

През 2016 г. са наложени 2 495 дисциплинарни наказания за извършени нарушения, като 132-ма служители са били направо уволнени.

От доклада става ясно още, че приблизително

на 10 души се пада по 1 шеф

като на ръководни длъжности са 8,6 на сто от всички заети в администрацията. 319 от тях, или 2,9 на сто, са шефове младоци - до 29 години. Общо младите хора в администрацията са 11 913 – под 10 на сто, а над 60-годишните са 6,6%. Висшистите в бюрократичната машина са близо 74 000 души.