Проф.Самуил Рефетов от Чикагския университет вчера посети Историческия музей и разгледа изложбата „120 години френско училище“. Той беше придружаван от съпругата си и своя съученик Веселин Петров, като двамата си припомниха любопитни случки от тяхното обучение в русенското френско училище „Notre Dame de Sion“. На снимките в изложбата те разпознаха свои преподаватели, разказаха спомени за ученическите униформи и за учебните часове. Проф.Рефетов разказа за семейството си и семейните приятели, за детството си, а също и за живота си в Америка.
Семейната история на проф.Самуил Рефетов е във фокуса на изследване и на русенката д-р Диляна Иванова от Фийлд музей в Чикаго. В националната научна конференция неотдавна тя разказа за срещата си с родения в Русе учен в неговия дом в Чикаго. Фамилната история на професора ще стане достъпна в подготвящата се в момента дигитална изложба по проекта на Американския научен център в София „Куфарът на имигранта. Виртуален музей на българите в Северна Америка“. Автор и ръководител на проекта е Диляна Иванова, която пояснява, че експозицията за Рефетов ще покаже снимки, документи и разказ, но също и географски карти на житейската му траектория като имигрант.
Проф.Рефетов посети и Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ - в сградата й се е помещавало френското католическо училище, където той е учил до 1948 г. Там той се срещна с учители и ученици, разказа спомени и отговори на многото въпроси, които му зададоха неговите домакини. Накрая написа мили думи в летописната книга на училището.