Коя е жената, която изпраща Васил Левски до бесилото в мразовитата януарска нощ на 1873 година? Наистина ли единствената голяма любов на Апостола след Отечеството е била русенка? Защо Дякона е осъден на бесило, още преди да са били проведени всички разпити и защо противно на правните норми един свидетел е бил достатъчен за присъдата? Какво става след това с този единствен свидетел?
Това са все въпроси, отговорите на които в голяма степен преобръщат разпространената представа за последните две години от живота на Апостола на свободата. А отговорите са вплетени в новата книга на известната българска писателка Неда Антонова. „Първият след Бога“ излезе буквално преди дни от печат в издателство „Факел“. А русенци ще се докоснат до нея идния вторник - на 20 юни от 17.30 ч в зала „Изкуство“ в библиотека „Любен Каравелов“ ще гостуват Неда Антонова и поетът Румен Леонидов, който ще представи изданието. 
Неда Антонова е извършила задълбочено проучване на неизвестните страни от съдебния процес срещу Васил Левски. На българските читатели е известна нейната стихия - да открива в наглед познати исторически сюжети неизвестното, недовидяното, недоразбраното. „Cъвъpшeнaтa“, „Цapицa Eлeoнopa бългapcка“ и „Heгoвaтa любимa“, посветена на съпругата на Христо Ботев, в  пocлeднитe няколко гoдини жънат невероятен ycпex у сериозните читатели.