Ще определим болници без лимити, към които да попаднат университетските и областните. Това е един от вариантите за излизане от омагьосания кръг на свръххоспитализациите, заяви здравният министър проф. Николай Петров във Варна. Засега това е една от идеите, които обсъждаме, за да постигнем най-прецизен регламент за финансиране на лечебните заведения, допълни той и увели, че държавата няма да абдикира от своите задължения към здравеопазването.

Министър Петров откри реновираната и с ново обзавеждане Клиниката по съдова хирургия в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна.

Вече не говорим просто за съдова хирургия, а за комплексно лечение на съдови заболявания в морската столица, заяви той по време на тържественото откриване и припомни, че преди четири години там в качеството на служебен министър тогава е открил в лечебното заведение циклотрон.

Преди създаването на клиниката през 2012 г. първо се основава сектор по специалността още през 2003-а, а четири години по-късно – и отделение. Приоритетите са свързани с оперативното лечение на най-тежките патологични съдовохирургични болести. В клиниката са въведени съвременни технологии в съдовата хирургия.