84 процента от децата, които участваха в първото за учебната 2017-2018 година класиране за прием в детските градини в Русе, са приети по първо желание. Това показват резултатите, които бяха обявени и качени в сайта на общината. За класирането има 964 подадени заявления на деца, родени през 2014, които ще посещават забавачница от 15 септември в първа възрастова група. Общият брой на обявените свободни места е 1037. Това съобщи за „Утро“ шефът на общинския отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Сашо Щерев. 
Въпреки че местата са повече от участващите деца, отново се очаква да има чакащи малчугани заради желанието на родителите да посещават конкретна детска градина. Колко са те обаче, ще стане ясно, след като изтече срокът за записване. Щерев посочи, че срокът е до 16 юни включително. На 29 юни пък ще бъдат обявени свободните места за следващото второ класиране. 
Традиционно най-силен наплив има към учебните заведения в центъра и кварталите „Здравец“ и „Възраждане“, а родителите избират детска градина, която да е близо до дома или работата им.
Общинският шеф отбеляза също, че вече могат да се подават заявления и за новоразкритите две яслени групи в детска градина „Пролет“ на улица „Котовск“ 6. Те ще заработят от 1 септември, като в тях ще могат да постъпят общо 32 деца от 10-месечна до 3-годишна възраст.