Горещата тема за първолаци, които не са приети в училищата, намиращи се току до входните врати на жилищата им, вчера вдигна градуса на извънредното заседание на общинската комисия по образование. На него бяха дошли родители на неприети 7-годишни деца и разтревожени от проблема граждани. Всички те кротко изслушаха седемте точки от дневния ред на комисията и дочакаха извънредната - „тяхната“ точка. 
Началникът на общинския отдел „Образование“ Сашо Щерев обрисува картината, която невротизира родители и деца, неуспели да се класират за училищата в кварталите, където живеят. Проблемът е най-вече в три училища - средното за европейски езици и основните „Отец Паисий“ и „Иван Вазов“, които са намалили приема си с по една паралелка заради предстоящото през 2020 г. изискване в новия закон за едносменно обучение, каза Щерев. И посочи и статута на средищно училище на „Иван Вазов“, заради който 21 деца с адресна регистрация в Басарбово са записани без класиране, както е по закон.
Недоумявам как изведнъж децата в Басарбово станаха толкова много, след като в басарбовския филиал на детска градина „Синчец“ е имало 4 деца в предучилищна възраст, каза Щерев. 
Йонко Йорданов, баща на първокласник, разказа как въпреки че семейството му живее в района на Европейското училище, детето му не е класирано там. В Гугъл по адрес с улица и номер получавам 0 точки за адрес, като блок „Шар планина“ вече имам половин точка, а ако се гледа най-краткият път до училище, излиза, че имам още 1 цяла точка и така събирам общо 7, каза Йорданов. Той се оплака, че родителите нямат време да възразят, тъй като сроковете за записването на децата са извънредно кратки и това стресира всички. „В следващото по близост до нас училище „Тома Кърджиев“ се оказа, че вече няма места. Какво да правим?!“, запита мъжът. Има свободни места във „Възраждане“ и в „Братя Миладинови“, отговориха му общински съветници.
Юристката Екатерина Заякова сподели, че към нея многократно са се обръщали родители с този проблем и предложи във въпросните училища да се обявят допълнителни паралелки, за да се реши поне частично драмата. За мен тази „точкуваща“ наредба нанася травми - как да се обясни на едно дете защо не го искат в училището, попита тя. 
Приемът е на база на правила, приети от ОбС, и наредба 10, той се определя от директора на съответното училище, но ако там няма налична база, няма да бъдат одобрени от РУО допълнителни паралелки, каза съветничката Росица Георгиева, която е инспектор в управлението. Все пак тя потвърди, че по принцип е възможна хипотезата за допълнителни паралелки. 
В спора се включи и Иво Минчев, родител на дете, неприето в ОУ „Иван Вазов. А след това с остри реплики се присъедини и кметът на Басарбово Николай Колев. Добре, няма го Басарбово - това ще ви реши ли проблема?! - възкликна той, след като бе заявено и намерението да се прекрати статутът на „И.Вазов“ като средищно училище.
Накрая комисията по образование се обедини около предложението на Васил Пенчев да бъде създадена специализирана комисия по казуса с неприетите първокласници и със средищното училище, като въпросът за това бъде обсъден от ОбС през юли. Впрочем, резултатите от второто класиране в училищата ще излязат на 14 юни, останалите свободни места /ако и където ги има/ - на 19 юни.