Известният френски писател и кардиолог Фредерик Салдман дава някои важни съвети за нашето здраве и най-вече как да се избавим от ненужните лекарства, които тровят организма ни, в новата си книга „Вашето здраве е във вашите ръце“. 

„Дълбоко у човека съществуват начини за самоуправление, които са много силни. Достатъчно е да ги познаваме, активизираме и използваме, за да се предпазим от нашите настоящи или бъдещи болести и дори да се излекуваме“, разказва Салдман в интервю за Bulgaria On Air .

„Да живееш дълго, значи да живееш щастливо. Ако имате 12 сексуални акта месечно, ще добавите към живота си 10 години. Това е валидно и за мъжете, и за жените. Друг важен момент е храненето. То може да е в две посоки – да е във вреда или в полза на нас. Ако намалим дневния прием на калории с 30%, ще удължим живота си с 20%. Трябва да се ядат изключително силни храни, които убиват апетита и които помагат за това лесно да се отслабне, при това трайно. Няма да се заклеймяват никакъв вид храна. Но ще се научим как сами да контролираме апетита си, да ограничим количеството на храната съвсем естествено. Това действа безотказно. Смятам, че две хранения на ден са абсолютно достатъчни. Привърженик съм на редуването на хранене с гладуване. Във всяка една секунда ние произвеждаме 20 млн. клетки, за да заменим изхабените или мъртви клетки. Колкото повече остаряваме, толкова повече клетките се увеличават и това е предпоставка за рак. Ако се храните в 21 часа, то следващото хранене трябва да бъде в 1 часа на обяд. И трябва да се пие много вода. Чай и кафе също. Не много, но без захар “, разказва писателят.

„Оптимистите живеят по-дълго от песимистите. Когато живееш добре и в хармония със себе си, всичко е наред. Реакцията към стреса е много по-вредна от самия стрес. Относно физическото здраве – 30 минути на ден физическо натоварване без да се правят почивки. След 10-тата минута 40% от възможността да се разболеем от рак, аутсхаймер, инфаркт и ревматизъм са си отишли. През първите 20 минути горим само захар, след това започваме да горим лошите мазнини и освобождаваме 1004 молекули в организма, но те имат живот 24 часа. Затова трябва да се подновяват ежедневно.

„Чаша червено вино с всяко хранене намалява стреса. Малко пази сърцето. Но червено, не бяло. Препоръчвам и черния шоколад, защото намалява кръвното налягане, а когато е 100% черен шоколад, убива апетита. Авокадото намалява с 30% всякакви възпаления на хранителни тракт“, завърша със съветите мосю Салдман.