Да стане пилот, е била детската мечта на капитан Георги Анастасов, който загина при падането на хеликоптер "Пантер" по време на учение в Черно море. „Още в гимназията се записах за участие в аероклубове в страната, където летяхме на безмоторни и моторни самолети и извършвахме парашутни скокове. След това кандидатствах в Долна митрополия, завърших като пилот на самолет, а впоследствие се преквалифицирах и от 14 годни съм пилот на военноморските вертолети“, споделяше приживе капитанът.

Капитан Анастасов е летял и със старите „Ми-14“ и твърдеше, че разликата е огромна. Причината за това, според капитана, е, че двата вида вертолети са различни поколения като производство и използвани технологии за направата им. Има разлика и в предназначението. Основната задачата на стария „Ми-14“ е следене и унищожаване на подводници. „Пантер“ е последно поколение вертолет и при производството му са използвани най-нови технологии, най-модерното авиационно оборудване и основните му задачи са свързани за работа с кораби и за търсене и спасяване на море, добавя в едно интервю капитан Анастасов.

Летецът обясняваше, че преди всяко излитане се извършва необходимата подготовка - проверка на пилотажно навигационните прибори, проверка на всички параметри, настройки, карти, маршрут, комуникационни станции, автопилот, режим на полета и височина на летене. Когато всичко е готово и след получаване на разрешение за излитане от ръководителя, вертолетът поема своя курс.

„Прави се и предварителен брифинг как бихме действали при отказ на двигателя. След като излетим, следим поведението на машината и работата на двигателите и при отказ на двигателя действаме, като в зависимост от етапа на полета се действа по различен начин. До момента нямаме случай на отказ на двигател в полет”, пояснява капитанът. Той признава, че е изпитвал страх, но „когато се качиш в своята машина и започнеш полета, страхът минава на втори план и трябва да си свършиш работата и да изпълняваш дейностите, за които си обучен. Защото това ще доведе до благополучен край и успешна мисия. Ако се отдадеш на страха, всичко приключва“, казваше още Анастасов.

По време на тактическото учение „Черно море – 2017 г.” днес, 9 юни, в 12.30 часа, при маневра след изпълнена задача „артилерийска стрелба по надводна цел“, вертолет AS „Пантер“ – 565 MB пада във водите на Черно море на 7 мили източно от устието на река Камчия. Вертолетът е от състава на военно формирование 36 940. Предприети са незабавни спасителни действия, при които членовете на екипажа са извадени от водата и са транспортирани на борда на намиращите се в близост военен катер и фрегата.

В тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море-2017” след успешното приключване на предпоходната подготовката в базови условия, корабите напуснаха двата пункта за базиране – Бургас и Варна за да изпълнят планираните корабни учения и епизоди на море, обявиха преди трагичния инцидент от щаба на Военноморските сили. Учението дава възможност на участниците да демонстрират и усъвършенстват своите умения при прилагане на оперативните процедури на НАТО, използване на системите за управление на силите и средствата на флотилията и други военноморски практики, отнасящи се до планирането, провеждането и анализа на тактически учения, казаха от командването на ВМС.